• home
 • video
 • pas verschenen

  Acroduo Goffaux-Casse gaat voor WK-goud: "We werken niet met toeristen"

  Voor Goffaux en Casse wordt Antwerpen mogelijk het laatste event samen.

  0 / 0
  Van vrijdag tot zondag vindt het WK acrogym plaats in Antwerpen, net als 30 jaar geleden. De Belgische delegatie telt enkele medaillekandidaten. Sportweekend volgde een training van het mannenpaar Kilian Goffaux/Robin Casse. “Rusland wordt onze grootste concurrent voor het goud”, beseft de 18-jarige Goffaux. Sporza zendt het WK zaterdag en zondag uit.

  "Mensen denken vaak dat acrogym iets in het water is"

  Robin Casse (18), onderpartner en krachtpatser en Kilian Goffaux (16), bovenpartner en lichtgewicht, zijn geen groentjes in het vak. Eerder schreven de jongelingen al het brons op de Wereldspelen en het goud in de tempo-oefening en zilver allround op het EK op hun naam.

  Al moeten ze nog dikwijls uitleggen wat hun discipline exact inhoudt. "Dat is vaak niet eenvoudig. De mensen denken vaak dat acrobatische gymnastiek iets in het water is, geen idee waarom”, vertelt Goffaux. “Ik zeg dikwijls: acrogym is gewoon torentjes bouwen met mensen en ik word in de lucht gegooid.”

  "Acrogym is allesbehalve een minderwaardige sport"

  Acrogym is dan wel de meest spectaculaire discipline binnen de gymnastiek, maar nog steeds geen olympische sport. “Dat is superjammer. Mensen denken al snel dat acrogym tot de minderwaardige sporten behoort. Dat is natuurlijk helemaal niet het geval. Er zijn maar weinig mensen die deze sport goed kunnen uitoefenen”, stelt Goffaux duidelijk.

  De twee vormen ondertussen al 3 jaar een onafscheidelijk duo en wonnen verrassend snel medailles. Beiden vertrouwen elkaar blindelings. “We komen goed overeen. Dat kan ook bijna niet anders, als je 28 uren per week samen traint”, vertelt Casse. “Robin is een rustig persoon en wordt nooit boos, dat is belangrijk", lacht Goffaux.

  Coach Tretjakov: "We werken hier niet met toeristen"

  De tieners zijn wereldtoppers dankzij hun coach Sergej Tretjakov. De Rus vormt al 20 jaar een sterke tandem met landgenote en choreografe Irina Sjadrina.

  "Ik weet niet of ik de beste coach ben, want soms ben ik heel hard voor hen. Maar ik denk dat ze wel begrijpen waarom. Het is niet omdat ik het hen moeilijk wil maken. Jonge kinderen die hard willen werken, die wil ik echt met plezier helpen”, licht Tretjakov toe.

  “We werken hier niet met toeristen. Iedereen heeft een duidelijk doel. De kinderen willen hetzelfde bereiken als ik en de andere coaches. Er zijn geen geheimen, we zijn gewoon harde werkers.”

  Medaillekansen?

  Maar onderpartner Goffaux groeit te snel en wordt stilaan te zwaar voor Casse. Het WK in de Lotto Arena in Antwerpen zou wel eens hun laatste competitie samen kunnen worden. Een podiumplaats behoort tot de mogelijkheden voor eigen publiek, de gouden plak misschien ook.

  “Ik zou heel graag wereldkampioen worden”, vertelt Casse. “Maar dat zal wel heel moeilijk zijn, vooral omdat we topfavoriet Rusland moeten verslaan”, vult Goffaux aan.

  Tretjakov krijgt het laatste woord: “Ik weet zeker dat ze onze concurrenten schrik zullen aanjagen. Maar het is vooral belangrijk dat ze in zichzelf geloven en dan zit er misschien wel iets meer in.”

  Live op Sporza

  U kunt de finaledagen van het WK acrobatische gymnastiek in Antwerpen volgen op Sporza. Zaterdag zijn we er live bij op Eén vanaf 15.15u met commentaar van Inge Van Meensel en Vincent Casse. Zondag doen we het vanaf 14.15u op Canvas. De tv-uitzendingen worden ook op onze website gestreamd. Zondag zijn er ook flitsen op de radio.