Ga naar de inhoud

Nina Derwael predikt realisme 100 dagen voor de Spelen: "Parijs is surplus, desnoods is er nog altijd LA"

 wo 17 april 2024 12:33
Nina Derwael
Nina Derwael

De Belgen trekken eind april, begin mei met een uitgebreide selectie naar het EK turnen in Rimini (Ita). De blikvanger in die EK-selectie is toch weer Nina Derwael, die in Italië normaal gezien zowel de brug als de balk zal doen. En dat doet ze zonder grote ambities, na een moeilijk jaar. "Het is vooral kijken waar ik sta richting Parijs", vertelt Derwael, op exact 100 dagen voor de start van de Olympische Spelen.

Zes jaar geleden is het dat Nina Derwael nog eens in actie kwam op het EK turnen. In Rimini zal de focus vooral liggen op de balk. "Op balk heb ik me nog nooit zo goed voorbereid als voor dit EK. En op de brug was ik nog nooit zo slecht voorbereid. You win some, you lose some", lacht Derwael.

 

De regerende olympische kampioene aan de brug heeft dan ook moeilijke maanden achter de rug. Na een schouderoperatie hing Parijs 2024 lang aan een zijden draadje voor de tweevoudige wereldkampioene. Derwael is al lang blij dat ze er straks weer bij kan zijn. Voor het komende EK tempert ze dan ook de verwachtingen aan de brug.

 

"Voorlopig is mijn brugoefening nog niet volledig, maar ik heb nog 2 weken", glimlacht ze. "Als ze erdoor komt, zal het zeker niet met de uitvoering zijn die ik van mezelf gewend ben. Dus ik ga op dit moment geen grote uitspraken doen, ook omdat iedereen in dit olympische jaar in topvorm zal zijn."

Voor dit EK leg ik mezelf vooral druk op aan de balk.

Nina Derwael

"Het is wel een supertof gevoel dat ik weer aan de brug kan turnen. Dat had ik in september niet gedacht, laat staan dat ik wedstrijden zou turnen. En al zeker niet op dit EK in mei. Dat is wel heel positief. Het is kijken waar ik sta richting Parijs, al ben ik zeker nog niet op het niveau dat ik op de Spelen hoop te halen."

 

Voor de typerende Derwael-beweging komt het EK nog te vroeg. "Die zit zeker nog niet in mijn oefening. De impact op mijn schouder is redelijk heftig en we hebben nog niet de tijd gehad om die weer te integreren. Ik weet ook niet of dat bij de Spelen wel het geval zal zijn. Ik veronderstel het niet."

 

De focus van Derwael ligt op dit EK duidelijk op de balk. "Voor mezelf zal ik de druk op de brug nooit helemaal kunnen wegnemen, maar voor dit EK leg ik mezelf vooral druk op aan de balk. Dat is nieuw voor mij en het heeft me ook wel iets bijgebracht om die druk ook eens te verleggen naar andere toestellen."

Los Angeles

We spreken Nina Derwael op exact 100 dagen voor de start van de Olympische Spelen. Parijs 2024 zal snel daar zijn. Zorgt dat voor een klik? "Meer voor een alarmpje", lacht ze. "Al ben ik vooral blij dat ik hier weer sta en dat ik de kans krijg om opnieuw naar de Olympische Spelen te mogen afreizen."

 

Ook daar zal de focus vooral op de balk liggen en minder op de brug, waar ze nochtans titelverdediger is. "Ik denk dat we de balk zullen perfectioneren en op de brug zien waar het schip strandt. Ik ben nog niet zo lang terug. We moeten nog wat kijken hoe snel alles zal verlopen en wat er haalbaar is."

 

Derwael heeft zich er al bij neergelegd dat ze haar olympische titel niet zal verlengen. "Die ambitie had ik al opgeborgen na mijn schouderblessure. En er is ook veel nieuw talent. Dan moet je realistisch zijn en geen onhaalbare doelen stellen. Anders zorgt dat toch maar voor teleurstellingen."

Ik heb al veel geluk gehad dat ik Parijs gehaald heb. Parijs is voor mij een surplus.

Nina Derwael

Wat is dan wel nog de ambitie van Derwael in Parijs? "Ik wil meestrijden om een ticket voor de finale, zowel aan de brug als op balk. Parijs is voor mij een surplus. En desnoods is er altijd nog Los Angeles", knipoogt Derwael, die eerder al aangegeven had dat ze wil doorgaan tot de Olympische Spelen van 2028.

 

"Zeker aan de brug leg ik mezelf niet veel druk op. Ik heb meer kans om de finale niet te halen dan wel. Ik heb al veel geluk gehad dat ik Parijs gehaald heb. Het is zeker geen evidentie om daar ook grote resultaten neer te zetten. Ik ben al gewoon blij dat ik nog altijd de sport kan doen die ik graag doe."

 

Is de allroundfinale een optie? "Niet richting Parijs, denk ik. De druk op mijn lichaam zou te zwaar zijn. Maar we werken er wel aan. Dus wie weet is het wel een mogelijkheid richting Los Angeles. We hebben nog 4 jaar."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: