• home
 • video
 • pas verschenen

  Ploegdokter Vanmol over gewicht: "Niki wist dat hij te zwaar stond"

  Niki Terpstra won zondag de Ronde van Vlaanderen.

  0 / 0
  "Als je een kilogram lichter staat, dan kun je de Ronde van Vlaanderen winnen. Die uitspraak van dokter Yvan Vanmol heb ik deze winter in mijn hoofd gehad", vertelde Niki Terpstra gisteren in Extra Time Koers. Sporza vroeg Vanmol om meer uitleg. "Vet trapt niet. Niki is zeker nog niet te mager."

  "Het is geen huzarenstukje geweest"

  Het gewichtsverlies van Niki Terpstra is dezer dagen een item in het peloton. "Niki is er in geslaagd om deze winter twee kilogram te verliezen", vertelt Quick-Step-dokter Yvan Vanmol aan Sporza.

  "Tot nu toe stond Niki twee à drie kilo te zwaar. Het is niet zo dat Niki voordien al strak was. Maar die twee verloren kilo's maken het verschil tussen kunnen winnen of meerijden in de finale."

  "Niki wist zelf ook wel dat hij te zwaar stond. Het is geen spiermassa die hij verloren heeft. Hij heeft er ook geen bijzonder dieet voor moeten volgen. Hij moest zijn normale voeding aanpassen, een beetje minder eten en wat snoepgoed en desserts laten liggen."

  "Niki is aan de eerste ploegstage in december begonnen met twee kilogram minder en dat heeft hij kunnen doortrekken tot deze klassieke periode."

  "Meer is er niet aan de hand. Dat is geen huzarenstukje geweest. Het is gewoon gezond verstand: twee kilogram minder kan in een wedstrijd met veel hellingen een essentieel verschil maken."

  "Niki kan nog altijd één tot anderhalve kilo verliezen"

  Niki Terpstra besefte dus dat hij nog enkele kilo's kon kwijtspelen. "Niki was de vorige jaren gewoon te zwaar. Hij had te veel vet. En ik heb nog maar zelden geweten dat vet duwt. Vet trapt niet. Het is alleen een belasting die je moet meesleuren."

  Kan een kilootje extra geen voordeel zijn bij de weersomstandigheden die het peloton dit voorjaar moet verduren? "In de GP Samyn heeft Niki bij vriestemperaturen gewonnen. Hij kon dus nog altijd tegen de koude en hij is nog zeker niet te mager."

  "Niki kan nog altijd één tot anderhalve kilo verliezen, zonder dat hij aan zijn spiermassa moet raken. Er kan nog altijd een beetje af."

  "Of dat moet? Voor zijn type renner niet. Ik denk dat hij op het kritische gewicht is waarbij hij voldoende bergop kan rijden voor deze koersen en nog een zekere bescherming heeft tegen de koude."

  "Als bourgondiër is het niet altijd makkelijk om gewicht te verliezen"

  De Quick-Step-ploeg wist dus al langer dat Niki Terpstra enkele overtollige kilo's kon kwijtraken. Maar waarom heeft de medische staf de renner nu pas kunnen prikkelen?

  "Dat is vroeger al ter sprake gekomen, maar het is niet altijd gemakkelijk om als bourgondiër dat gewicht kwijt te raken. Het zal bij Niki altijd goed geweest zijn, terwijl hij nu alleen maar met heel goed tevreden is."

  "Vorig jaar had Niki een zeer moeilijk jaar, vooral door veel pech en valpartijen. Maar hij zal ook wel beseft hebben dat er nog altijd iets meer voor gedaan kon worden. Dat is nu gelukt."

  De categorie van Sénéchal

  Gewicht kan dus ook bij klassieke renners een wereld van verschil betekenen. "Ik heb het vroeger ook tegen andere renners gezegd, maar velen hebben mijn raad niet opgevolgd."

  "Dan denk ik nog altijd aan Johan Capiot, al spreek ik dan over 25 jaar geleden. Hij had de Ronde van Vlaanderen kunnen winnen, maar stond altijd twee of drie kilogram te zwaar en de Muur was er altijd te veel aan. Je moet geen wiskundige zijn om te weten dat je met overgewicht altijd gehandicapt bent als het bergop gaat."

  "Of er in de huidige klassieke Quick-Step-ploeg nog renners gewicht moeten kwijtspelen? Florian Sénéchal kan nog vier kilogram vermageren en dat heeft hij nu toch wel begrepen. Als hij al twee of drie kilo kwijtspeelt, dan speelt hij volgend jaar mee in een hogere categorie."

  Dunne grens

  Is het gewicht bij renners echt een gespreksonderwerp? "Dat maken jullie er van", lacht Yvan Vanmol. "Ik heb altijd vermeden om fanatiek met gewicht bezig te zijn."

  "De grens tussen normaal omgaan met je gewicht en een pathologische eetstoornis ontwikkelen, is zeer dun. Dan spreek ik vooral over ronderenners."

  "Ik zal absoluut niet ver gaan in het promoten van het ideale gewicht of vermageren. In mijn 30-jarige carrière heb ik al genoeg problemen gezien met mensen die zo met dat gewicht aan het vechten waren."