• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aert verkent de kasseien: "Het ligt er glibberig bij"

  0 / 0
  Wout van Aert kan bijna aan vakantie denken, maar eerst wacht met Parijs-Roubaix nog een laatste belangrijke afspraak. De wereldkampioen veldrijden ging de Hel van het Noorden vandaag verkennen. "De kasseien liggen er glibberig bij", zei hij. "Na de Ronde van Vlaanderen was er even lichte decompressie, maar nu is de focus helemaal terug."

  "Zou mooi zijn om Parijs-Roubaix in de regen te rijden"

  Het eerste voorjaar op de weg van Wout van Aert zit er bijna op. Zondag wacht alleen nog Parijs-Roubaix. "Elk jaar zat ik te likkebaarden voor tv, nu kan ik eindelijk zelf eens meerijden", laadt hij zich nog een keer op. "Na de Ronde van Vlaanderen had ik een beetje last van decompressie, maar na deze verkenning is de focus helemaal terug."

  Hoe liggen de kasseien van de Hel van het Noorden er bij? "Vrij slecht. We hebben al een paar dagen slecht weer gehad en de eerste stroken, vooral die voor het bos van Wallers, liggen er enorm glibberig bij. Als het zo zou blijven, zou het niet simpel zijn. Maar met het lenteweer dat komend weekend voorspeld wordt, verwacht ik dat het droog zal zijn zondag."

  "Of dat jammer is? Ik zou graag een een Parijs-Roubaix in de regen rijden. Dat gebeurt niet veel en zou dus heel speciaal zijn. Maar ik weet niet of het een voordeel zou zijn. Het is toch iets helemaal anders dan crossen. Je moet risico's nemen en ook ik neem niet zo graag bochten op natte kasseien. Het mag van mij ook eens aangenaam weer zijn om te koersen, dat zal deugd doen."

  Is een veldrijder bevoordeeld op de kasseien? "Dat is een moeilijke vraag. Ik hoor van ploegmaats dat ik soms wel vlotter door de bochtjes ga op de kasseien, zeker nu er wat modder ligt. Maar ik ken ook veldrijders die niet zo vlot over kasseien gaan. Er is geen rechtstreekse link denk ik. Veel veldrijders halen hier wel hun beste resultaten op de weg, ik hoop dat ook te doen."

  "Het heeft weinig zin om een actie op te zetten zonder Quick-Step"

  Wat verwacht Van Aert van de race? "Een beetje hetzelfde als in de vorige klassiekers. Quick-Step zal als een blok koersen en het zal proberen de koers vrij vroeg lastig te maken. Ze voorspellen wind in het voordeel, dus het zal een snelle Roubaix zijn en het zal dus sneller scheuren."

  "Mijn plan? Het heeft weinig zin om een actie op te zetten zonder iemand van Quick-Step want dan wordt er toch achter u gekoerst. Terpstra volgen? Dat zou heel goed zijn. Voor de rest komt het in de finale toch aan op intuïtie en ervaring. Ik heb wel gemerkt dat ik die nog mis. Dat is het leergeld dat ik betaal."

  Wanneer is Van Aert zondag tevreden? "Als ik van mijn fiets stap, dan heb ik eindelijk vakantie. Neen, ik hoop wel op goeie benen en op een soortgelijke uitslag als de vorige weken. In de Ronde van Vlaanderen werd ik negende, maar met dezelfde benen en een slimmere tactiek zou ik ook vierde geweest kunnen zijn. In Roubaix zou zoiets dus ook kunnen, maar het is gevaarlijk om zulke uitspraken te doen."

  "Het is de eerste keer dat ik deelneem en er zijn veel valkuilen onderweg. Ik ben nog niet in de positie om mezelf druk op te leggen, dat zal de komende jaren wel genoeg voor mij gedaan worden. Nu wil ik het die eerste keer rustig doen."

  Van Aert kreeg nog een speciale fiets: "Goed voor motivatie"

  Van Aert zal zondag op een fiets rijden die helemaal in het thema van Parijs-Roubaix past. "Ik heb die gisteren gekregen als verrassing van de mecaniciens en de ploeg. Het is een fiets met een kasseienmotief en een print van mijn hoofd. Het is een uniek stuk en dat is goed voor de motivatie. De fiets heeft de test al goed doorstaan. Ik zie het helemaal zitten."

  De fiets heeft ook een derde remgreep. Wat is daar het nut van? “Op de stroken waar het nog niet zo snel gaat, kan ik dan remmen met de handen boven op het stuur. Dat gebruik je misschien vijf keer op een dag zondag, maar het kan handig zijn.”

  Foto's van de verkenning: