"Martinez zal zeggen dat België goed moet zijn om San Marino te kloppen"

  Peter Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt.

  Tijden veranderen. De laatste keer dat de Rode Duivels een match met inzet speelden op Schotse bodem reisden 10.000 fans mee en keken 2 miljoen Belgen op tv naar de match. Want het was een wedstrijd op het scherp van de snee. Nu lijkt het publiek zich, de match tegen San Marino erbij gerekend, op te maken voor "a walk in the park".

  Morgen exact zes jaar geleden, op 6 september 2013, gierde de spanning door de keel van elke Rode Duivels-fan. 

   

  Met een overwinning tegen Schotland was er mathematisch wel nog altijd 1 punt nodig in de laatste twee kwalificatiematchen, maar konden de tickets voor het WK in Brazilië toch al zo goed als besteld worden.

   

  Een hele voetbalnatie snakte toen naar het eerste grote toernooi sinds het WK 2002.

   

  Maandag speelt België opnieuw in Schotland. Met de wedstrijd in San Marino van morgenavond erbij is de inzet 18 op 18 in de EK-voorronde. Niemand die zich daar zorgen over maakt: verwacht wordt dat België San Marino en Schotland zonder enige moeite opzijschuift.

   

  Het is ooit anders geweest, want België-Schotland is dikwijls een wedstrijd onder hoogspanning geweest...

  Defour en Mirallas schieten Rode Duivels op weg naar WK in Brazilië

  "Match verloor veel van zijn leuke karakter"

  In juni blikten de Rode Duivels de Schotten in Brussel al met 3-0 in. Onze voetbalcommentator Peter Vandenbempt was getuige van een vlakke, Schotse prestatie.

   

  Vandenbempt: "Voor die match in Brussel dacht ik dat het een interessante wedstrijd zou worden. Met spelers als Robertson, de geweldige linksback van Liverpool, Forrest, Fraser en McGinn... Maar op het wedstrijdblad ontbraken ze allemaal."


  "Mijn Schotse collega’s in de perszaal ontwikkelden een theorie. Schotland had net daarvoor eindelijk nog eens gewonnen, tegen Cyprus. Dat zorgde voor een nieuw elan en wat enthousiasme."

   

  "Omdat Schotland daarna tegen België moest, zou de nieuwe bondscoach Steve Clarke geredeneerd hebben dat hij geen rammeling wou met zijn typeploeg, kwestie van dat elan niet meteen te breken. Ik weet niet zeker of het steek houdt, maar zo ver zou het gekomen kunnen zijn met de Schotten."

   

  "Het wordt interessant om te zien met welke ploeg Schotland vrijdag tegen Rusland - de grote concurrent voor de tweede plaats in de groep - zal spelen. En met welke tegen de Belgen. Met de diepe duik van de Schotten en het Schotse voetbal heeft de match van maandag in elk geval veel van zijn leuke karakter uit het verleden verloren."

  Met de diepe duik van de Schotten en het Schotse voetbal heeft de match veel van zijn leuke karakter verloren.

  "Vroeg voor Verschaeren, blij voor Raman"

  Bij de Rode Duivels zullen sowieso enkele belangrijke pionnen ontbreken op het wedstrijdblad, denk maar aan Eden en Thorgan Hazard, Vincent Kompany en Axel Witsel.

   

  Maar er zijn twee nieuwe namen: Yari Verschaeren en Benito Raman. Misschien beleven zij hun vuurdoop in deze twee voorrondepartijen?

   

  "Voor Verschaeren vind ik het heel vroeg", zegt Peter Vandenbempt. "Als hij zich normaal ontwikkelt, zit hij over 1 of 2 jaar vast in de selectie van de nationale ploeg, want hij is een ongelooflijk talent."

   

  "Maar hij is nog piepjong en de beste Verschaeren hebben we dit seizoen nog niet gezien. Schadelijk is het zeker niet, want zo is hij al eens bij de groep geweest. Maar ik had het gewoon nog niet gedaan."

   

  "Voor Raman vind ik het geweldig. Ik interviewde hem woensdag (zie video hieronder) en hij heeft nog altijd dat guitige kopje. Ik ben oprecht blij dat hij er geraakt is na alles wat hij heeft meegemaakt en over zichzelf heeft afgeroepen."

   

  "Raman speelt nu toch maar mooi voor Schalke 04 en de nationale ploeg. Hij zal misschien niet meteen een basisspeler zijn, maar hij is wel iemand die altijd wat doet als hij invalt, met zijn snelheid en overgave. Zijn oproep vind ik logisch gezien de vele afwezigen."

  "San Marino heeft 1 match gewonnen in zijn rijke geschiedenis"

  Voor de Rode Duivels naar Schotland reizen is er natuurlijk eerst nog de match in San Marino. Daar kraait al helemaal geen haan over. De reden: San Marino is 211e op de FIFA-ranglijst en daarmee de allerlaatste.

   

  Vandenbempt: "Ik heb het even opgezocht: in de rijke geschiedenis van San Marino hebben ze 157 matchen gespeeld. Ze hebben 1 match gewonnen, tegen Liechtenstein. En ze speelden vier keer gelijk. Bij San Marino vraag ik mezelf altijd af wat ze in de kwalificaties komen doen."

   

  “Het wordt weer uitkijken naar de artikels in de kranten over de beroepen van de spelers van San Marino. Misschien moet er nog iemand een keuken plaatsen die niet op tijd klaar geraakt of moet iemand werken aan de weg naar het stadion. Dat zijn flinke onzekerheden voor Roberto Martinez", zegt Vandenbempt met een knipoog.

   

  "Bondscoach Roberto Martinez zal ons op de persconferentie dus wel vertellen dat België goed zal moeten zijn om San Marino te kloppen."

  Peter Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt.

  Programma Rode Duivels: