• home
 • video
 • pas verschenen

  Oud-wielerjournalist Mark Vanlombeek verliest de strijd tegen kanker

  Mark Vanlombeek was van 1975 tot 1999 sportjournalist op de VRT.

  0 / 0

  Mark Vanlombeek was van 1975 tot 1999 sportjournalist op de VRT.

  Mark Vanlombeek (67) is gestorven. De oud-wielerjournalist en presentator van de VRT overleed gisteren thuis aan de gevolgen van kanker. Op het einde van zijn actieve loopbaan was hij woordvoerder van VTM.

  Al als student politieke en sociale wetenschappen in Leuven begon Vanlombeek aan zijn mediacarrière: in 1969 begon hij als losse medewerker bij Omroep Brabant, een regiozender van de toenmalige BRT.

  Vanaf 1975 ging hij aan de slag als sportjournalist voor de VRT, wielrennen was zijn domein. Als commentator groeide hij uit tot de wielerstem van Vlaanderen, waarbij hij vaak een gesmaakt duo vormde met collega Mark Uytterhoeven.

  Vanlombeek presenteerde ook heel wat programma's op de openbare omroep en heeft enkele wielerboeken op zijn palmares staan.

  In 1999 ruilde Vanlombeek de VRT voor de Medialaan, waar hij tot maart 2010 en zijn pensioen woordvoerder was.

  In november trad hij naar buiten met zijn ziekte

  In november vorig jaar kwam Vanlombeek naar buiten met het nieuws dat hij uitgezaaide kanker had. Hij vertelde vrijuit over de tumor in zijn buik op de Boekenbeurs, waar hij zijn boek over de betreurde ex-renner Tom Simpson voorstelde.

  Vanlombeek, ook gemeenteraadslid in Zaventem, klonk toen heel strijdvaardig. "Ze konden de kanker niet meer wegkrijgen, wel onder controle houden. Dan ga ik op nazicht elke 2 maanden, later misschien elk halfjaar of jaar. Een coureur die niet gelooft dat hij de koers kan winnen, zal niet winnen. Ze zeggen dat ik een vechter ben. Dus vecht ik."

  Helaas duurde het gevecht niet zo lang en won de ziekte sneller dan verwacht het pleit.

  Vanlombeek vorige zomer in De Afspraak over Tom Simpson

  Mark Vanlombeek met een lapsus op het WK van 1989

  Vanlombeek: "De eerste week van de Tour van Lucien, was eigenlijk van Maertens"

  Vanlombeek in 2015: "Criquielion was de meest complete renner van zijn generatie"

  Vanlombeek haalt herinneringen op aan de Elfstedentocht in 2012

  Foto's uit de oude doos: