• home
 • video
 • pas verschenen

  "Carrasco komt in een groep terecht van spelers met modaal niveau"

  De kogel is door de kerk. De Chinese competitie kijkt uit naar Yannick Carrasco. Maar wat mag Carrasco verwachten nu hij voor Dalian Yifang heeft getekend? Jurgen Van der Velde, ex-doelman bij RWDM en nu voetbalconsulent in China, schat de situatie in.

  "Eind jaren 90 was Dalian Yifang een grootheid in het voetbal"

  Vrijdag wordt het nieuwe seizoen in de Chinese Super League afgetrapt. Promovendus Dalian Yifang zou normaal met beperkte ambities starten, maar anderhalve week geleden veranderde alles. Wanda, een van de grootste vastgoedontwikkelaars ter wereld, kondigde zijn terugkeer in het Chinese voetbal aan.

  "Wanda is een zakelijke gigant in China, die vroeger veel voor het voetbal heeft betekend. Eind jaren 90 hebben ze zich teruggetrokken", vertelt Jurgen Van der Velde aan Sporza. "Tot dat moment was Dalian Yifang een voetbalgrootheid in China, maar daarna zijn veel supporters afgehaakt."

  "Voor Wanda is dit een prestigeslag. Ze willen tonen dat ze terug zijn en dat doe je met klinkende transfers en waarschijnlijk binnenkort ook een klinkende trainersnaam. Deze actie kadert ook in de oproep van president Xi Jinping om van voetbal de nationale sport te maken."

  "Voor Carrasco zal de verantwoordelijkheid meteen groot zijn"

  De snelheid waarmee Wanda handelde is opmerkelijk en kan onmogelijk zonder sportieve gevolgen blijven. Tot anderhalve week geleden stonden enkel lokale Chinese spelers op de loonlijst.

  "Er dreigde een periode in de grijze massa voor Dalian Yifang, met weinig financiële middelen", zegt Jurgen Van der Velde. "Maar net voor het einde van de transferperiode (In China eindigt die op 28 februari) is de overname door Wanda gebeurd."

  "Chinese spelers met een beperkt niveau lagen al vast. Yannick Carrasco zal dus in een groep terechtkomen met Chinese spelers met een modaal niveau. Voor Carrasco zal de verantwoordlijkheid meteen groot zijn om de club aan een behoorlijk resultaat in de competitie te helpen."

  "De transfer van Carrasco is hier in elk geval goed onthaald. Hij is nog jong, een Belgische international en "hot" in Europa. Carrasco is bekend door zijn goal in de finale van de Champions League bijna 2 jaar geleden."

  "Als stad is Dalian geen grote metropool zoals Peking, Shanghai of Tianjin. Er zijn geen enorme culturele of internationale mogelijkheden, maar het is er zeker aangenaam toeven voor buitenlanders."