• home
 • video
 • pas verschenen

  Wennemars: "In Nederland zijn we echt blij met Swings' medaille"

  "Bart Swings is een hele mooie tweede."

  0 / 0
  Nederland veroverde de voorbije weken liefst 16 schaatsmedailles, maar op het laatste schaatsnummer in PyeongChang was er eindelijk nog eens een Belgisch feestje. Ex-schaatskampioen Erben Wennemars: "Swings heeft zijn medaille niet gestolen."

  "Gefeliciteerd, België"

  "Ik vind het fantastisch. Gefeliciteerd, België. Jullie hebben een echte medaille gewonnen", opende Erben Wennemars, die de schaatswedstrijden voor de NOS analyseert, bij Sporza.

  "Bart heeft er hard voor gereden en heeft heel slim gereden. Hij heeft zijn medaille niet gestolen."

  "Dit is de juiste reden waarvoor Swings naar het schaatsen is gekomen. En deze sport is met de massastart ook naar zijn sport, het inlineskaten, gekomen. Lee was te goed, maar Swings is een hele mooie tweede."

  De vrees voor de Elfstedentocht

  De Nederlandse schaatsbelg Bart Veldkamp heeft eindelijk een opvolger. Erben Wennemars: "Maar dit is een echte medaille en ik gun het Bart, die er alles voor gedaan heeft om onze cultuur en onze schaatssport te leren kennen."

  "Ik vind het ongelofelijk gaaf voor België. Jullie zijn nu een schaatsland. Ik vrees nu wel één iets: een medaille is leuk, maar dat een Belg het nu niet waagt om ooit de Elfstedentocht te winnen. Dat kan niet. Dat gaat echt te ver."

  "In Nederland zijn we echt blij"

  Bart Swings werd voor de Spelen al her en der afgeschreven. "Ik heb altijd gezegd dat de massastart een open wedstrijd is, die dicht bij Swings' natuur ligt", reageert Erben Wennemars.

  "Je moet inzicht hebben en Swings koos de juiste positie. Hij wist precies waar hij moest zitten en heeft met een groot hart gereden. Hij moest het gat dichten op Kramer en kon nog sprinten. Swings is een mooie sportman. In Nederland zijn we echt blij met deze medaille."

  Bekijk hieronder het interview met Erben Wennemars: