• home
 • video
 • pas verschenen

  Vonn strooit as van overleden opa uit op berg in Zuid-Korea

  Vonn krijgt een brief van enkele Zuid-Koreaanse mannen.

  Lindsey Vonn en de herinneringen aan haar opa: het was een van de mooie verhalen tijdens deze Winterspelen. De Amerikaanse heeft de man in alle stilte nog een laatste eer bewezen.

  Vonns opa stierf in november. De skiester, die brons won in de afdaling, heeft in PyeongChang geen moment onbenut te laten om haar grootvader postuum hulde te brengen.

  Zonder dat ze er evenwel veel poeha rond maakte, heeft Vonn deze week een beetje as van haar opa uitgestrooid op een berg waar de afdaling plaatsvond. Daarmee is de cirkel rond, want opa Vonn diende tussen 1950 en 1953 in de Koreaanse oorlog.

  "Het was zeer bijzonder om in deze Winterspelen voor hem te kunnen racen", zegt Vonn. "Ik heb voor hem mijn uiterste best gedaan om te winnen. Hoewel het "maar" brons is, betekent dit toch veel voor mij. Ik denk dat mijn opa trots geweest zou zijn."

  Vonn ontmoette gisteren 7 oudere Zuid-Koreaanse mannen. Ze overhandigden haar een brief waarin ze hun waardering uitdrukten voor de bijdrage van haar opa "aan de vrijheid van Zuid-Korea". Als toetje trakteerden ze Vonn op enkele traditionele Koreaanse modeartikelen en handschoenen.

  "Nu voor altijd in Zuid-Korea"

  De opa van Vonn verbleef tijdens de Koreaanse oorlog in de buurt van Jeongseon, een van de drie olympische skigebieden. Tijdens de zware gevechten sneuvelden 37.000 Amerikaanse soldaten. Vonn: "Een deel van mijn opa is nu voor altijd in Zuid-Korea. Als hij dit geweten zou hebben, zou het hem veel plezier gedaan hebben."

  Momenteel beschikt het Amerikaanse leger nog altijd over een kleine 30.000 militairen in Zuid-Korea. Ze zijn daar gelegerd om de potentiële dreiging van Noord-Korea te kunnen beantwoorden.

  Vonn, twee weken geleden over haar opa:

  Fragmenten uit een reportage over de opa van Vonn

  Foto's van Vonn en het bezoek van enkele Zuid-Koreaanse mannen:

  Ze twitterde gisteren nog dat ze vergeten was deo te spuiten: