• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Nederlander Nuis is schaatskoning op Winterspelen

  Kjeld Nuis won twee keer goud in PyeongChang.

  Kjeld Nuis heeft na de 1.500 meter ook olympisch goud gepakt op de 1.000 meter. De Nederlander was een fractie sneller dan de Noor Havard Lorentzen.

  De 1.000 meter beloofde een titanenduel te worden tussen twee kerels die eerder op deze Spelen al eens goud gewonnen hadden. Regerend wereldkampioen Kjeld Nuis, olympisch kampioen op de 1.500 meter, versus de Noor Havard Lorentzen, de olympische kampioen op de 500 meter.

  Lorentzen dook in de 16e reeks als eerste onder de kaap van de 1'08", met een chrono van 1'07"99. Nuis, die als laatste moest starten, wist op dat moment dat hij vol aan de bak zou moeten. De Nederlander werd bovendien niet geholpen door zijn reeksgenoot Poutala, die een valse start veroorzaakte.

  Maar Nuis hield het hoofd koel en knalde met een tijd van 1'07"95 nog 4 honderdsten onder de chrono van Lorentzen. De Nederlander pakt zo de dubbel 1.000m - 1.500m en is daarmee de schaatskoning van deze Winterspelen.

  De Belg Mathias Vosté werd 35e.

  Nuis: "Megavet"

  "Ik heb er gewoon twee!", lachte een dolgelukkige Kjeld Nuis na de finish. "Het was zo ontzettend spannend. Ik heb er geen woorden voor. Na die valste start stond ik echt te bibberen. De zenuwen gierden echt door mijn lijf."

  "Ik zat wel lekker in de race.Na de finish heb ik echt 100 meter moeten zoeken of ik ergens een 1 voor mijn naam zag staan. Het is echt megavet, zo kicken! Ik had er ook zo op gehoopt. Ik heb er superhard voor geknokt. Al het harde werk is beloond."

  Uitslag 1.000 meter mannen:

  1. Kjeld Nuis (Ned) in 1'07"95
  2. Havard Lorentzen (Noo) 1'07"99
  3. Tae-Yun Kim (ZKo) 1'08"22
  4. Joey Mantia (VS) 1'08"56
  5. Takuro Oda (Jap) 1'08"56

  Mathias Vosté werd 35e in 1'11"24