• home
 • video
 • pas verschenen

  "In de slopestyle heeft Seppe Smits zijn doel bereikt"

  Seppe Smits springt van de olympische big air-schans.

  De Belgische snowboarders verlaten het olympische toneel met één finale. In de slopestyle eindigde vaandeldrager Seppe Smits in de top 10. "Op de Big Air stond hij met zijn knie voor een moeilijke opgave", weet topsporttrainer Maarten Avonds.

  "Moeilijk met zijn knie"

  Seppe Smits (26), Sebbe De Buck (22) en Stef Vandeweyer (18) hebben zich vannacht niet kunnen plaatsen voor de finale op de big air.

  "Seppe had een triple nodig", legt Maarten Avonds uit. "Door zijn knieblessure heeft hij die trick niet kunnen inoefenen. Seppe stond dus voor een moeilijke opgave. Een dubbele rotatie leverde te weinig punten op voor de finale."

  In de slopestyle stond Smits wel in de finale. "Daarmee heeft hij zijn doel bereikt", zegt Avonds. "We hopen altijd op meer, maar de finale was een mooi prestatie."

  "De laatste jaren is het niveau flink gestegen, zeker in de slopestyle en de big air. Tegenwoordig kunnen de snowboarders in de zomer op gigantische luchtkussens (kijk hieronder naar een video, red) trainen."

  "Kan Smits zich blijven concentreren?"

  In 2022 is Seppe Smits een dertiger. Lukt het hem om een derde keer aan de Spelen deel te nemen? "Vier jaar vooruitkijken in onze sport is erg moeilijk", legt Maarten Avonds uit. "Het snowboarden evolueert snel."

  "Seppe is een perfectionist. De vraag is of hij het nog eens kan opbrengen om vier jaar geconcentreerd te blijven. Nu was hij al een van de oudere deelnemers."

  De Amerikaan Shaun White kroonde zich vorige week op zijn 31e tot olympisch kampioen halfpipe. Avonds: "Hij is een fenomeen. En in de halfpipe is het niveau niet zo snel gestegen, omdat de trainingsfaciliteiten schaars zijn. In België kunnen we geen halfpipe aanleggen. Daarom concentreren we ons op de slopestyle en de big air."

  "Vandeweyer voor Peking 2022"

  Maarten Avonds (topsporttrainer) over Sebbe De Buck: "Op de slopestyle heeft hij ontgoocheld. Zijn uitvoering was minder en dat wordt streng afgestraft op de Spelen."

  Over Stef Vandeweyer: "Hij heeft alles om er over 4 jaar te staan in Peking. Hij kan en zal nog veel progressie maken. Dat heeft hij vandaag getoond met de hoogste Belgische score in de big air."