• home
 • video
 • pas verschenen

  Bloemen houdt 10 km van olympisch palmares van Kramer (6e), Swings op 8

  Wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen maakt zijn favorietenstatus wel waar.

  Niet Sven Kramer, maar de Canadees Ted-Jan Bloemen is de olympische kampioen op de 10.000 meter. Titelverdediger Jorrit Bergsma pakte zilver, de Italiaan Nicola Tumolero brons. Kramer werd pas zesde, Swings achtste. Het is de eerste schaatsdiscipline waarin Nederland geen goud pakt in PyeongChang.

  De Zuid-Koreaan Lee, de olympische kampioen van 2010, had voor de dweilpauze met 12'55"54 laten zien dat er qua tijden heel wat mogelijk was.

  Bergsma, de uittredende olympische kampioen, zette in het 4e rit de toon voor zijn concurrenten. Na een moeizaam voorseizoen reed hij een geweldig persoonlijk en olympisch record met 12'41"98.

  De Nederlanders in de zaal wisten dat Bloemen en Kramer moeite zouden hebben met die tijd, maar de Canadees toonde in de rit erna dat hij niet voor niets de wereldrecordhouder is (met 12'36"30). Met 12'39"77 snoepte Bloemen het olympisch record én de eerste plaats van Bergsma af.

  Gedesillusioneerde Kramer: "Ben niet in topvorm"

  Kramer zag het met ietwat bange ogen aan. Heel Holland gunde het de man die in 2010 de 10 km-titel miste, nadat zijn coach hem de verkeerde baan had ingestuurd, en in 2014 door Bergsma werd geklopt.

  Kramer won vorig jaar op het WK in PyeongChang wel in 12'38"89, maar al snel was duidelijk dat Kramer de hoge verwachtingen niet zou kunnen waarmaken. De winnaar van de 5 km opende voorzichtig en verloor steeds meer tijd op een huilende Bloemen en Bergsma. Hij draaide te hoge rondjes, je zag hem moeite hebben op het ijs en even was Swings zelfs virtueel beter. Uiteindelijk finishte Kramer gedesillusioneerd als 6e.

  Niemand in de zaal en bij de waarnemers wist wat er aan de hand was. Die verklaring gaf hij meteen na de race als een goeie verliezer zelf: "Het liep niet lekker", aldus Kramer bij de collega's van de NOS. "Ik raak hem niet goed en rijd mezelf vast. Op de 5 km kon ik mij daar nog door rammen, maar op de 10 km zijn efficiëntie en techniek veel belangrijker."

  "Ik voelde vanaf het begin dat het niet goed zat. De rondetijden gingen omhoog in plaats van omlaag. Ik was niet dynamisch, het was gewoon slecht."

  Kramer legt de vinger op de wonde: "Ik ben niet in topvorm. Dat wist ik. Als je naar de 5 km kijkt, zie je dat ook. Ik ben blij met die titel, maar het was geen superrit. Ik wist dat de 10 km erg moeilijk zou worden."

  Hij blijft wel kalm in het verlies: "Ik schop niet in het rond. Daarvoor heb ik te veel meegemaakt. Maar het is onwijs klote. Ik heb er jaren alles voor gedaan, maar het was niet goed genoeg."

  Was dit zijn laatste kans op de 10 km? "4 jaar is nu een brug te ver. Iedereen leeft mee, vooraf en nadien. En dat doet me wel wat. Maar ik had liever die plak gewonnen."

  In de studio van de NOS wond Rintje Ritsma er geen doekjes om: "Ook het mentale speelt. Door hun scherpe tijden hebben Bergsma en Bloemen Kramer zo onder druk gezet dat hij gekraakt is."

  uitslag 10.000m mannen
  1.Ted-Jan Bloemen (Can)12'39"77
  2.Jorrit Bergsma (Ned)op 2"21
  3.Nicola Tumolero (Ita)14"55
  4.Lee Seung-Hoon (ZKo)15"77
  5.Jordan Belchos (Can)19"74
  6.Sven Kramer (Ned)21"25
  7.Patrick Beckert (Dui)22"17
  8.Bart Swings23'76
  9.Moritz Geisreiter (Dui)26"58
  10.Ryosuke Tsuchiya (Jap)30"54
  11.Havard Bøkko (Noo)37"70
  12.Davide Ghiotto (Ita)47"32

  Finish van Bloemen: