• home
 • video
 • pas verschenen

  Majka over dopingbeschuldigingen: "Aanvaard niet dat mijn naam besmeurd wordt"

  Majka pikt het niet dat hij genoemd wordt in een dopingzaak.

  Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) heeft furieus gereageerd op de dopingbeschuldigingen aan zijn adres. De Poolse wielrenner werd de voorbije dagen gelinkt aan het dopingprogramma binnen de Italiaanse beloftenploeg Altopack. "Deze valse informatie kan mijn imago ruïneren", zegt Majka op Facebook.

  Majka kreeg als belofte tussen 2008 en 2010 zijn opleiding in Italië bij Gragnano Sporting Club, waar destijds Elso Frediani de plak zwaaide. Die Frediani werd nu gearresteerd in verband met dopinggebruik binnen Altopack.

  Majka, tweevoudig winnaar van de bolletjestrui in de Tour (in 2014 en 2016) kan de insinuaties naar hem toe niet smaken en trekt van leer in een Facebookbericht. "Verwijzend naar de berichten en publicaties waarin het woord 'doping' dicht bij mijn naam voorkomt, verklaar ik dat ik niet akkoord ga met dergelijke laster", zegt Majka.

  "Ik heb geen zin om het vertrouwen van mijn vrienden, mijn fans en mijn naasten te verliezen. Mijn goede naam staat op het spel. Deze valse informatie kan mijn imago als atleet ruïneren. Het is een directe aanval op mijn voorbije successen, die ik bereikt heb door hard te werken, offers te brengen en door ver weg mijn familie alleen stand te houden."

  "Ik kan niet toestaan dat mijn naam genoemd wordt met oneerlijke praktijken waar ik heb niets mee te maken heb", eindigt het betoog van de Pool.

  Overlijden Linas Rumsas bracht bal aan het rollen

  Het was de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport die Majka in verband bracht met het dopingprogramma van Altopack. De beloftenploeg kwam in het oog van justitie na de dood van de Litouwer Linas Rumsas, de zoon van Raimondas Rumsas.

  Die overleed vorig jaar op 21-jarige leeftijd na een hartaanval, volgens de Italiaanse politie het gevolg van verboden middelen. De speurders vonden immers ook een enorme lading dopingproducten bij Altopack, de Italiaanse amateurploeg waarvoor Linas Rumsas uitkwam.

  Andrea Del Nista, oud-ploegleider van Majka bij Gragnano zou bij justitie belastende verklaringen afgelegd hebben over de Pool. Hij beschuldigde Majka van het gebruik van testosteron en groeihormonen.