• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VIDEO: Kramer overklast iedereen op de 5.000m en schrijft geschiedenis

  Voor Kramer is het de 3e opeenvolgende olympische titel op de 5.000m.

  Sven Kramer is er als eerste snelschaatser in de geschiedenis in geslaagd een afstand drie keer na elkaar te winnen op de Winterspelen. De Nederlander overklaste iedereen op de 5.000m, goed voor zijn 8e olympische medaille.

  De 5.000m is al jaren de speeltuin van Kramer. Hij debuteerde twaalf jaar geleden in Turijn en pakte meteen een zilveren medaille na de Amerikaan Chad Hedrick. Daarna begon de heerschappij van Kramer op "zijn afstand". Hij won in Vancouver en Sotsji en was ook nu weer de topfavoriet.

  Kramer begon rustig aan zijn race en kwam halverwege pas echt op stoom. De rondetijden van de Fries bleven laag en beetje bij beetje liep hij weg van de tegenstand, om uiteindelijk met bijna twee seconden voorsprong te winnen in een olympisch record: 6'09"76.

  Achter Kramer was het razendspannend voor zilver en brons. In een onderling duel was het de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen die de Noor Sverre Lunde Pedersen met enkele millimeters klopte voor de tweede plaats. Het verschil was uiteindelijk maar 2 duizendsten.

  Kramer komt in PyeonChang op nog drie afstanden in actie. Nederlands succesvolste schaatser heeft nog één belangrijker doel: olympisch kampioen op de 10.000 meter worden. Dat lukte hem nog nooit.

  Kramer schaatste een olympisch record:

  Uitslag 5.000 meter
  1.Sven Kramer (Ned)6'09"76
  2.Ted-Jan Bloemen (Can)op 1"85
  3.Sverre Lunde Pedersen (Noo)z.t.
  4.Peter Michael (NZe)4"31
  5.Lee Seung-Hoon (ZKo)4"39
  6.Bart Swings4"81
  7.Jan Blokhuijsen (Ned)4"99
  8.Nicola Tumolero (Ita)5"72
  9.Seitaro Ichinohe (Jap)6"79
  10.Patrick Beckert (Dui)8"15