Ga naar de inhoud

Alpineskiën in Pyeongchang: Knoopt Lindsey Vonn weer aan met goud?

 do 8 februari 2018 07:56
Lindsey Vonn maakt zich op voor haar laatste kunstje.
Vier jaar geleden moest skikoningin Lindsey Vonn geblesseerd toekijken. In Pyeongchang is ze er weer bij. Voor de 33-jarige Amerikaanse worden het wellicht haar laatste Olympische Spelen.

Alpineskiën in Pyeongchang in een notendop:

  • 6 disciplines: afdaling, super-G, reuzenslalom, slalom, combiné en landencompetitie (nieuw)
  • 4 Belgen: Kim Vanreusel, Marjolein Decroix, Kai Alaerts en Sam Maes
  • 3 sterren: Lindsey Vonn, Mikaela Shiffrin en Marcel Hirscher

Het koningsnummer: de afdaling

Het Yongpyong Alpine Center vormt het decor voor de slalom, de reuzenslalom en de landencompetitie. Het Jeongseon Alpine Center heeft steilere en langere pistes. Daar vinden de afdaling, de super-G en de combiné (afdaling en slalom) plaats.

De afdaling wordt ook wel eens vergeleken met de 100 meter sprint tijdens de Zomerspelen. Het snelheidsnummer is het koningsnummer van de Winterspelen.

De landencompetitie is nieuw op het olympische programma. 16 gemengde teams nemen het tegen mekaar op in een knock-outsysteem.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Skikoningin Lindsey Vonn

Lindsey Vonn is de vedette van het alpineskiën. Op haar palmares heeft de Amerikaanse al meer dan 80 Wereldbekerzeges staan.

Acht jaar geleden skiede ze in Vancouver naar goud op de afdaling, maar in Sotsji moest ze afhaken met een zware knieblessure.

In Pyeongchang wil ze de troon weer innemen. Voor de 33-jarige Amerikaanse worden het wellicht haar laatste Olympische Spelen.

Jongste slalomkampioene

Mikaela Shiffrin is de troonopvolgster van Lindsey Vonn. De 22-jarige Amerikaanse blinkt vooral uit in de technische nummers.

Vier jaar geleden werd ze op haar 18e de jongste slalomkampioene op de Olympische Spelen. Daarnaast heeft Shiffrin 3 wereldtitels en 41 Wereldbekerzeges op haar palmares staan.

Heerst Hirscher ook op de Spelen?

Bij de mannen is Marcel Hirscher de grote man. Op het WK en in de Wereldbeker heeft hij alles gewonnen in de slalom en de reuzenslalom.

Nu wil de 28-jarige Oostenrijker met een Nederlandse moeder ook scoren op de Spelen. Vier jaar geleden moest hij tevreden zijn met de tweede plaats op de slalom. In Pyeongchang telt alleen goud voor Hirscher.

4,5 Belgen

Team Belgium neemt met 4 Belgen deel aan het alpineskiën. Bij de vrouwen neemt Kim Vanreusel deel aan alle disciplines, Marjolein Decroix werd op het nippertje opgevist voor de slalom. Bij de mannen binden Kai Alaerts (slalom) en Sam Maes (slalom en reuzenslalom) hun ski's aan. 

In de super-G en de afdaling staat een halve Belg aan de start. Vincent Kriechmayr (foto) heeft een Belgische moeder. De 26-jarige Oostenrijkse skiër won dit seizoen voor het eerst een Wereldbekermanche. In de super-G van Beaver Creek (VS) was hij de sterkste.

programma alpineskiën
din 13/02combiné (m)
don 15/02reuzenslalom (v)
don 15/02afdaling (m)
vri 16/02super-G (m)
vri 16/02slalom (v)
zat 17/02super-G (v)
zon 18/02reuzenslalom (m)
woe 21/02afdaling (v)
don 22/02slalom (m)
vri 23/02combiné (v)
zat 24/02landencompetitie