• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Gerlo: "Misschien kan je Van Doren wel een beetje vergelijken met De Bruyne"

  Arthur Van Doren viel twee keer in de prijzen.

  Met Arthur Van Doren heeft België een absolute wereldster in huis. De 23-jarige Red Lion werd maandagavond door de Internationale Hockeyfederatie uitgeroepen tot Hockeyer van het Jaar. Hoe hoog moeten we die trofee inschatten? Sporza-journalist Dirk Gerlo legt uit: "Je kan hem misschien een beetje vergelijken met Kevin De Bruyne."

  "Van Doren heeft tennis en hockey op hoog niveau lang gecombineerd"

  "Deze prijs is echt een enorme erkenning", vertelt Gerlo over de titel van Hockeyer van het Jaar. "Die trofeeën worden voor 75 procent uitgereikt op basis van de stemmen van mensen in het vak zelf: trainers, spelers, coaches, … De stemmen van de fans tellen maar voor 25 procent mee. Hij wordt dus in de bloemetjes gezet door mensen die de sport heel goed kennen."

  "En als je ook ziet wie hij klopt. Gonzalo Peillat bijvoorbeeld, toch de Argentijn die ons genekt heeft op de Spelen in Rio met een strafcorner, en Mats Grambusch, een topper in de Duitse ploeg en kampioen met Keulen."

  "Van Doren is echt een fenomenaal talent. Hij heeft tot zijn 14e of 15e hockey gecombineerd met tennis op zeer hoog niveau. Hij heeft internationale toernooien gespeeld en was zeer begaafd. Maar hij vond dan dat hij niet ver genoeg kon geraken met tennissen en dus heeft hij de keuze gemaakt voor hockey. Colin Batch, de toenmalige coach van Dragons, heeft hem op zijn 15e al in eerste ploeg laten debuteren. Daarna is Batch bondscoach geworden en dan heeft hij Van Doren op zijn 17e ook voor eerst opgeroepen voor de Red Lions."

  "Hij heeft zijn eerste match voor België in het najaar van 2012 gespeeld. Hij stond in de Champions Trophy meteen tegenover Jamie Dwyer, een absolute wereldvedette. Maar Van Doren deed het echt goed."

  "Misschien kan je hem een beetje vergelijken met Kevin De Bruyne"

  Wat maakt van Van Doren nu precies de beste speler ter wereld? "Hij straalt veel kalmte uit op het veld. Dat is nodig centraal in de verdediging. Hij doet dat in de nationale ploeg al jaren samen met Loïck Luypaert. Zij sturen de ploeg van achteruit naar voren. Van Doren heeft een ongelooflijke flair op het terrein."

  "Zijn grote sterkte is dat spelers die niet meer weten waar naartoe met de bal bij hem altijd een afspeelpunt vinden. Hij is de man die liefst zo veel mogelijk het tempo hoog houdt en probeert altijd in een tijd te spelen. Zijn passing is ongeveer de meest secure ter wereld en zijn balbehandeling is fantastisch. Hij scoort niet veel, maar dat is ook logisch. Hij staat achteraan en is niet de man voor de strafcorners."

  "Hij is 23 jaar maar hij staat op het veld alsof hij 35 is en al gigantisch veel ervaring heeft. Hij speelt natuurlijk ook al zes jaar in de nationale ploeg. Is hij een beetje de Kevin De Bruyne van de hockeyploeg? Misschien kan je hem daar wel mee vergelijken, al is het natuurlijk geen middenvelder."

  "Er zal wel eens een titel komen voor de nationale ploeg"

  Niet alleen Van Doren viel in de prijzen maandagavond. Red Lion-coach Shane McLeod werd uitgeroepen tot coach van het jaar en Vincent Vanasch werd doelman van het jaar. De Lions verzamelen dus veel individuele prijzen, maar een hoofdprijs voor de ploeg blijft voorlopig uit.

  "Ze zeggen zelf nog altijd dat ze in een groeiproces zitten. Ze zijn de afgelopen jaren al wel veel regelmatiger geworden en ze hebben dingen gedaan waar we nooit van hadden kunnen dromen. In de World Hockey League verpletteren ze in de halve finales Duitsland, in de eerste ronde op het EK zetten ze Nederland helemaal weg, ... Uiteindelijk pakken ze zilver omdat het publiek in de finale een grote rol gespeeld heeft. Op de Olympische Spelen waren ze niet klaar voor die finale. Mentaal waren ze niet meer 100 procent geconcentreerd."

  "Van Doren zegt ook altijd dat ze nog aan het leren zijn, maar dat ze dus regelmatiger geworden zijn. Ze kunnen nu ook  slechte matchen winnend afsluiten. De wil om iets te winnen is er echt wel. Ze zijn nu al veel samen om het WK van eind dit jaar voor te bereiden. Deze groep zal nog lang samen kunnen blijven. Het is een project en op een gegeven moment zal er wel eens een titel uitkomen."

  Zijn ze topfavoriet voor het WK dit jaar? "Ze zijn een van de favorieten. Ze zitten in een beperkt kransje met toplanden: Nederland, Australië, Duitsland, India en Engeland. Die landen zijn elkaar waard. het ligt dicht bij elkaar. Dus de wereldtitel kan, maar het kan ook weer net niet worden."

  "Erkenning in eigen land blijft voorlopig uit"

  "Wat me wel is opgevallen, en ik ben het nog eens gaan opzoeken, is dat de hockeyers er bijna niet aan te pas gekomen zijn bij de verkiezing van Sportman van het Jaar. McLeod stond niet in de top 10 bij Coach van het Jaar, en Vanasch en Van Doren stonden ook niet in de top 10 bij Sportman van het Jaar. En daar stonden bijvoorbeeld wel vier voetballers in."

  "Internationaal worden ze dus gevierd, maar in eigen land niet. Er is in België eigenlijk alleen aandacht voor hockey als de nationale ploeg een groot toernooi speelt. We hebben nochtans een van de sterkste competities ter wereld, na Nederland. We zijn echt wel topniveau. Er is dus nog wel wat werk aan de populariteit in eigen land."