• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  32 niet-uitgenodigde Russen doen wanhoopspoging bij TAS

  Woensdagavond weten de 32 wellicht of ze al dan niet mogen deelnemen.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  32 Russen die door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet uitgenodigd zijn op de Winterspelen van Pyeongchang, onder wie shorttrackvedette Viktor Ahn, hopen via het Internationaal Sporttribunaal (TAS) nog op een lastminuteticket. Vrijdag is de openingsceremonie.

  De 32 Russen trokken vandaag naar het TAS, onder hen naast zesvoudig olympisch kampioen Ahn ook de biatleten Anton Sjipoelin en Garanitsjev, allebei in de prijzen in Sotsji 2014, langlaufer Sergej Oestjoegov en kunstschaatsster Ksenia Stolbova, olympisch vicekampioene.

  Hun spoedprocedure zal behandeld worden door een ad hoc-kamer van het TAS die speciaal voor de Winterspelen in Pyeongchang geïnstalleerd werd. "De beslissingen zullen wellicht woensdagavond bekendgemaakt worden", gaf TAS-topman Matthieu Reeb mee.

  Russen worden speciaal in het oog gehouden

  Begin december sloot het IOC Rusland in zijn geheel uit door het grote dopingschandaal rond Sotsji 2014, maar "propere" Russen mogen wel deelnemen als neutrale atleet onder de olympische vlag.

  De 32 hierboven zijn volgens het IOC "niet zuiver", waardoor ze niet van de partij zijn. Vooral het feit dat het IOC niet verklaart waarom ze er niet bij zijn, is hen een doorn in het oog.

  Van een lijst van 500 weerhield een IOC-panel er 169. Schaatsster Olga Graf zegde uit solidariteit met haar geweigerde landgenoten af. Met 168 zijn ze dus, begeleid door 169 officials, aldus het IOC.

  Tijdens de Spelen zal een speciale commissie "het gedrag van de Russische sporters bestuderen". Afhankelijk daarvan zou het kunnen dat het IOC beslist de schorsing van het Russische Olympische Comité (ROC) op te heffen. Eventueel mogen de Russen dan met de Russische vlag rondlopen op de slotceremonie.

  IOC-commissie: "Waren ervan overtuigd dat we solide bewijzen leverden"

  De 32 Russen die in beroep gaan vandaag, staan los van de 15 die hun levenslange schorsing vorige week ongedaan zagen gemaakt door het TAS, maar die door het IOC toch geen uitnodiging kregen.
  Die beslissing vorige week kon IOC-voorzitter Thomas Bach allerminst smaken. Hij riep "heel ontgoocheld en verrast" op tot een hervorming van het TAS.

  Denis Oswald, de voorzitter van de IOC-commissie die de schorsingen uitsprak, reageert navenant: "Het verdict van het TAS is heel verrassend en shockerend, want wij waren ervan overtuigd solide bewijzen te hebben geleverd."