• home
 • video
 • pas verschenen

  TAS oordeelt: 28 voor leven geschorste Russen in ere hersteld, 11 niet naar OS

  De uitspraak van het TAS is gezichtsverlies voor het IOC.

  0 / 0
  Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft de 39 Russen die een beroepszaak aanspanden tegen hun levenslange schorsing door het IOC gelijk of deels gelijk gegeven. 28 van hen zien hun schorsing wegvallen en hun resultaten van Sotsji 2014 herbevestigd, voor 11 van hen wordt de schorsing ingekort tot enkel PyeongChang 2018.

  43 Russen werden door het Internationaal Olympisch Comité voor het leven geschorst na het McLaren-rapport dat een wijd dopingmisbruik rond Sotsji 2014 aan het licht bracht. Daartegen gingen er 42 in beroep bij het TAS, 39 - onder wie medaillewinnaars uit 2014 - zagen hun zaak met spoed behandeld.

  Ze werden tussen 21 en 27 januari collectief ondervraagd. Door het gebrek aan ruimte in het kantoor van het TAS in Lausanne gebeurde dat in Genève.

  Klokkenluider Grigori Rodtjsenkov, ondergedoken in de VS, getuigde vanop afstand. Zijn onthullingen over een staatsgesteund dopingsysteem in Rusland vormden de basis van de IOC-beslissing om Rusland in december uit te sluiten van de Winterspelen in Pyeongchang.

  In 28 gevallen oordeelde het TAS dat er een gebrek aan bewijs was voor de sancties van het IOC. In de andere 11 gevallen bevestigde het TAS de inbreuk op de dopingregels, maar werd de schorsing tot 1 Winterspelen teruggebracht.

  TAS: "Onvoldoende bewijslast"

  Een woordvoerder van het TAS geeft wat uitleg bij de beslissing wat de 28 betreft: "De bewijzen volstaan niet om hun schuld te bewijzen en hun link met het geïnstitutioneerde dopingsysteem in Rusland. Dit betekent niet dat ze onschuldig zijn, alleen is er in dit geval onvoldoende bewijs om de sancties te rechtvaardigen."

  Aleksander Legkov, de olympische kampioen op de 50 km skilopen in Sotsji, en Aleksander Tretjakov, goud in het skeleton in 2014, maken deel uit van de 28.

  Bij de 11 anderen zit onder meer Aleksander Zoebkov, een echte held in Rusland met zijn dubbel goud (2-mans en 4-mans) in Sotsji.

  Meer Russen naar Pyeongchang

  169 atleten - min Olga Graf, die uit solidariteit verstek laat gaan - werden vorig weekend als "neutrale" atleten aanvaard. Daar komen dus mogelijk nog een aantal namen bij, van sporters die de kwalificatiecriteria behaalden.

  "In theorie kunnen enkele van de 28 sporters een deelname aan het Spelen rechtvaardigen. Maar hun deelname zal wel afhangen van een IOC-panel. Het is niet omdat ze niet gestraft worden dat ze automatisch recht hebben op een ticket."

  De zaak van 3 biatleten, die niet meer actief zijn, wordt later door het TAS behandeld.

  Tweet: