• home
 • video
 • pas verschenen

  Clijsters: "Wil Elise steun bieden, maar alle eer gaat naar haar en Robbe"

  Elise Mertens traint op de Kim Clijsters Academy in Bree.

  Elise Mertens heeft vanochtend de pers te woord gestaan in de Kim Clijsters Academy in Bree. Clijsters, mentor en voorbeeld van de halvefinaliste in Melbourne, was er ook. "Ze kan blijven groeien", aldus de ex-nummer 1 van de wereld.

  Clijsters gaf mee dat ze verrast en niet verrast was door de prestaties van Mertens in het toernooi dat ze in 2011 zelf won. "Elise heeft me tot op zekere hoogte verrast. Maar toch ook niet helemaal."

  "Ik wist al een tijd dat er met haar veel mogelijk was. Ik zag haar niveau hier op training in Bree zienderogen stijgen. Zo snel de halve finale op een grandslamtoernooi halen had ik wel niet verwacht."

  "Maar ik zag dat er nog veel progressie mogelijk was. Elise is heel leergierig. Haar focus ligt 100 procent op het tennis. Ze zal niet naast haar schoenen gaan lopen. Dat is heel positief voor de toekomst. Zo kan ze gestaag blijven groeien."

  "Ik ben niet de coach van Elise en zal dat ook niet worden"

  Mertens bereidde het seizoen wekenlang voor in Bree, waarbij ze tips kreeg van Clijsters. "Ik heb ook in Australië contact gehouden met Elise en haar aangemoedigd en raad gegeven", vertelde Clijsters over haar aandeel in het succes.

  "Ik had enorm veel stress tijdens haar wedstrijden, veel meer dan vroeger bij mijn eigen wedstrijden. Maar ik heb het er voor over. Ik beleef zo'n periode met heel veel plezier."

  "De lof is uiteraard voor Elise zelf en Robbe (haar coach, red). Ik wil helemaal geen eer opstrijken en mezelf opdringen. Ik wil haar steun bieden, maar ik ben niet haar coach en zal dat ook niet worden. Met mijn gezin is het onmogelijk zoveel weken van huis te zijn."

  "Eindzege in Fed Cup is mogelijk, maar niet makkelijk"

  Clijsters won in 2001 met Justine Henin de Fed Cup met het Belgische team. Met Mertens in de top 20 acht ze een nieuwe topprestatie in de landencompetitie dit jaar mogelijk.

  "Het talent is zeker aanwezig om in de Fed Cup mee te doen voor de eindzege. Makkelijk is dat natuurlijk niet, maar alle speelsters hebben hun kunnen al bewezen op het WTA-circuit. Ik denk ook dat de band ondderling tussen de speelsters sterk is. Dat is heel belangrijk. Je moet die ene week voor elkaar door het vuur willen gaan."