• home
 • video
 • pas verschenen

  2 Russische medaillewinaars EK kunstschaatsen mogen niet naar Winterspelen

  Ivan Boekin pakte vorige week nog brons op het EK ijsdansen.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft Ivan Boekin en Ksenia Stolbova geweerd van de Winterspelen. De Russische kunstschaatsbond maakte het nieuws verbolgen bekend. "We kregen geen uitleg. Deze beslissing is ongefundeerd en absurd." Boekin en Stolbova zijn 2 van de vele atleten die genoemd worden in het dopingschandaal rond Sotsji 2014.

  Vorige week op het EK in Moskou waren Boekin en Stolbova nog goed voor eremetaal. Boekin pakte aan de zijde van Aleksandra Stepanova brons in het ijsdansen, Stolbova en haar partner Fedor Klimov haalden zilver in het paarrijden. In Sotsji werden Stolbova (foto) en Klimov olympisch vicekampioen.

  Eerder op de dag kregen ook zesvoudig olympisch shorttrackkampioen Viktor Ahn, biatleet Anton Sjipoelin en langlaufer Sergej Oestjoegov te horen dat ze niet naar Pyeongchang mogen, omdat ze niet konden aantonen "100 procent dopingvrij" te zijn.

  Door het wijdverbreide en jarenlange dopingschandaal sloot het IOC Rusland uit van de Winterspelen. Alleen "propere" Russen mogen deelnemen onder een neutrale vlag. Vorige week maakte een IOC-panel bekend dat van 500 voorgestelde Russen er al 111 afvielen.