• home
 • video
 • pas verschenen

  Pyeongchang 2018: Op weg naar grootste Belgische delegatie sinds 1936

  Met 18 Belgische wintersporters naar Pyeongchang?

  Op minder dan 50 dagen van de Winterspelen in Pyeongchang hebben de atleten in de wintersporten ook even pauze met de kerstdagen. Dat leek ons een goed moment om een voorlopige balans op te maken. Hoeveel Belgen hebben hun olympische ticket al beet en hoeveel maken nog kans om erbij te zijn in Pyeongchang?

  Snelschaatsen: Swings, Peeters en reserve Vosté

  In het snelschaatsen zijn al twee Belgen zeker van de partij in Pyeongchang: Bart Swings en Jelena Peeters. Swings komt al zeker in actie op de 1.500 meter, 5.000 meter én de massastart. Peeters wist zich te plaatsen op de 1.500 meter. Op de 5.000 meter is ze eerste reserve, op de 3.000 meter staat ze als 5e reserve op de lijst.

  Matthias Vosté zal ook nog wat hoop koesteren om erbij te zijn in Zuid-Korea. Als derde reserve op de 500 meter en vijfde reserve op zowel de 1.000 als de 1.500 meter mag hij nog dromen. Want elk land mag maximaal 10 schaatsers of 10 schaatssters naar de Winterspelen sturen en dus kunnen er nog wat plaatsjes vrijkomen.

  Kunstschaatsen: broer en zus Hendrickx

  Loena en Jorik Hendrickx hebben al enkele maanden hun ticket voor de Winterspelen op zak. Zus Loena komt in actie op woensdag 21 februari (korte kür) en vrijdag 23 februari (vrije kür). Broer Jorik staat al eerder op het olympische ijs. Zijn korte kür is op vrijdag 16 februari, een dag later is er de vrije kür. 

  Shorttrack: twee jonge leeuwen

  Acht jaar nadat Pieter Gysel als shorttracker op de Winterspelen in Vancouver stond, mag hij nu als bondscoach naar de Winterspelen. Met Jens Almey en Ward Pétré mogen twee poulains van Gysel naar Pyeongchang. Zij zijn nu al in gedachten bij zaterdag 10 februari, want dan schaatsen ze de 1.500 meter, hun enige nummer.

  Bobslee: één, twee of geen bobslee?

   Op 14 januari valt de beslissing over olympische deelname in het bobsleeën. Op dit moment mag België bij de vrouwen twee bobs naar Pyeongchang sturen met als stuurvrouwen Elfje Willemsen en An Vannieuwenhuyse. Maar die olympische selectie staat onder druk, want de Belgen hebben maar een kleine voorsprong meer op Roemenië.

  Als de tweede Roemeense stuurvrouw op de WB-manches van Altenberg en Sankt-Moritz nog over Vannieuwenhuyse springt in de ranking, dan kan het zelfs zijn dat geen enkele Belgische bob in Zuid-Korea raakt. Zwitserland ligt op de loer om het olympische startbewijs van Willemsen af te snoepen.

  Skeleton: Meylemans ligt op koers voor Winterspelen

  Op dit moment heeft Kim Meylemans een olympisch ticket in handen. Omdat Meylemans de enige Belgische is die in aanmerking komt voor de Winterspelen moet ze een van de twee “individuele” tickets proberen te bemachtigen.

  Daarvoor is ze in een strijd verwikkeld met de Oostenrijkse Janine Flock en de Letse Lelde Priedoelena. Met nog twee WB-manches voor de boeg houdt Meylemans beide vrouwen achter zich op de olympische selectieranking. 

  Snowboard: derde Belg naast Smits en De Buck?

  Twee Belgen kunnen al op beide oren slapen: Seppe Smits (4e) en Sebbe De Buck (16e) staan zo hoog op de olympische kwalificatielijst dat ze mathematisch zeker zijn dat ze op 22 januari bij de 40 deelnemers zullen zijn aan de Slopestyle en Big Air in Pyeongchang.

  Maar de kans bestaat dat met Stef Vandeweyer nog en derde Belgische snowboarder in februari mag afreizen naar Zuid-Korea. De 18-jarige Vandeweyer staat op dit moment 40e op de gezuiverde lijst en moet proberen die plaats te behouden tot en met 22 januari. In januari zijn nog 3 WB-manches Slopestyle waar punten te verdienen zijn: Aspen Snowmass, Kreischberg en Laax. 

  Alpineskiën: twee Belgen of meer?

  In het alpineskiën zal België normaal gezien één man en één vrouw mogen afvaardigen naar de Winterspelen. De kans lijkt klein dat de Belgische skiërs nog een extra quotaplaats in de wacht kunnen slepen.

  Een prestatiematrix (zie onder) van de Belgische skibond bepaalt wie de België mag vertegenwoordigen. Armand Marchant, die als eerste Belg ooit WB-punten behaalde, ziet de Spelen aan zijn neus voorbijgaan door een zware blessure. Op dit moment scoren Kim Vanreusel en Kai Alaerts het beste op de prestatiematrix.  

  Langlaufen: een primeur voor België

  Voor het eerst in de geschiedenis van de Winterspelen zal België een deelnemer hebben bij het langlaufen. Op dit moment komen Thierry Langer en Thibaut De Marre in aanmerking om te starten op de 15 kilometer vrije stijl.

  De langlaufer die op 22 januari het beste scoort op de olympische puntenlijst van de Internationale Skifederatie FIS mag naar Pyeongchang. Op dit moment heeft Langer een kleine voorsprong op De Marre.

  Biatlon: Rösch en Claude kunnen Pyeongchang al ruiken

  En we krijgen wellicht ook een primeur in het biatlon. De Belgen moeten rekenen op een olympische wildcard en die worden op 22 januari uitgereikt aan de top 6 van de uitgezuiverde olympische ranking, daarbij wordt geen rekening gehouden met atleten uit landen die in de top 22 van de landenranking staan.

  En dankzij hun goede resultaten in de Wereldbeker en de IBU Cup staan zowel Michaël Rösch als Florent Claude in die top 6. Er zijn nog drie WB-manches en 2 manches voor de IBU Cup waar de biatleten punten kunnen sprokkelen. 

  Belgen zeker van Pyeonchang 2018
  atleetsport
  Loena Hendrickxkunstschaatsen
  Jorik Hendrickxkunstschaatsen
  Ward Pétréshorttrack
  Jens Almeyshorttrack
  Bart Swingsschaatsen
  Jelena Peetersschaatsen
  Kim Meylemansskeleton
  Elfje Willemsenbobslee
  An Vannieuwenhuysebobslee
  Thierry Langerlanglaufen
  Seppe Smitssnowboard
  Sebbe De Bucksnowboard
  Stef Vandeweyersnowboard

  De Belgische delegatie voor Pyeongchang kan dus heel groot worden naar Belgische normen. Vier jaar geleden in Sotsji kwamen er 7 Belgen in actie, in Zuid-Korea kunnen er dat makkelijk 18 worden. Dat zou de grootste Belgische delegatie sinds 1936 worden.