• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  VIDEO: Armstrong komt als eregast naar Ronde van Vlaanderen: "Hope to see you there"

  Lance Armstrong komt eind maart naar België.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Flanders Classics pakt in de week voor de Ronde van Vlaanderen uit met een nieuw concept. De "Tour of Flanders Business Academy" wordt in het leven geroepen, waarbij de organisator de beleving rond de Ronde nog wat wil verhogen. Lance Armstrong zakt voor de eerste editie af naar de Vlaamse Ardennen. "Hij is en blijft een groot kampioen", zegt organisator Wouter Vandenhaute over de gewezen Tour-winnaar en dopingzondaar.

  Armstrong beleeft Ronde van Vlaanderen op de eerste rij

  Op vrijdag 30 maart, twee dagen voor de Ronde van Vlaanderen, organiseert Flanders Classics de "Tour of Flanders Business Academy". 2.000 wielerliefhebbers kunnen zich inschrijven voor een tocht van 74 kilometer. Lance Armstrong wordt tijdens de fietstocht de gelegenheidsploegmaat van de deelnemers.

  's Namiddags worden de deelnemers van het evenement naar de Oude Kwaremont gebracht, waar Armstrong de "keynote speaker" van de eerste editie zal zijn. Het is de eerste keer dat de 46-jarige Amerikaan ingaat op een uitnodiging om te komen spreken in Europa.

  De organisatie richt zich in eerste instantie op ondernemers en wil elk jaar met een grote naam uitpakken. Inschrijven kan vanaf donderdagmiddag op deze website.

  Lance Armstrong zal zich ook tijdens de rest van het weekend laten onderdompelen in de Vlaamse wielersfeer. De Amerikaan zal zondag de Ronde van Vlaanderen volgen in een van de auto's van Flanders Classics.

  Armstrong kondigt zijn komst aan: "Hope to see you there!"

  In een promofilmpje komt Armstrong zelf aan het woord: "De Ronde was altijd een van mijn favoriete wedstrijden. Je hebt de hellingen van Luik-Bastenaken-Luik en de kasseien van Parijs-Roubaix. In de Ronde combineer je die in één koers, daarom is het de meest bijzondere lenteklassieker op de kalender."

  "Ik kan niet wachten om jullie te zien. Ik kijk ernaar uit om met jullie over wielrennen en mijn ervaringen te praten - open, eerlijk en transparant."

  Vandenhaute: "Lance Armstrong is en blijft een groot kampioen"

  Flanders Classics-baas Wouter Vandenhaute haalt dus een opmerkelijke gast naar de Ronde van Vlaanderen. “Met de "Tour of Flanders Business Academy" wil Flanders Classics elk jaar een straffe spreker naar Vlaanderen halen. Dat kan iemand uit het wielrennen zijn, maar net zo goed uit een andere sport of uit een ander domein van de samenleving. Als allereerste spreker hebben we Lance Armstrong uitgenodigd", zegt Vandenhaute.

  "Armstrong wil graag naar Vlaanderen komen om zijn verhaal te vertellen en om zijn favoriete eendagswedstrijd live te beleven. Voor hem is het ook een terugkeer naar de wielersport en wat mij betreft is hij welkom. Lance Armstrong is en blijft een groot kampioen. Ik heb al jaren het gevoel dat hij vooral gestraft is voor zijn arrogantie."

  "Ik heb Armstrong in oktober in Washington ontmoet en heb er een gelouterd man aangetroffen, die vrede heeft met zijn lot. Uiteraard moeten we in de wielersport inspanningen blijven leveren in de strijd tegen doping, maar we moeten ook in het reine leren komen met ons verleden."

  "Ik vind het goed dat we kampioenen als Laurent Jalabert en Richard Virenque blijven eren, maar waarom zouden we Lance Armstrong en Jan Ullrich ook niet opnieuw toelaten in de grote wielerfamilie?”

  7 Tour-zeges afgepakt, levenslang geschorst

  Lance Armstrong won van 1999 tot 2005 7 keer op een rij de Ronde van Frankrijk, een record. Maar hij bleek dat op doping gedaan te hebben. Hij werd levenslang geschorst en verloor zijn Tour-zeges. In 2013 legde hij een publieke dopingbekentenis af in de Amerikaanse tv-show van Oprah Winfrey. Sindsdien was hij persona non grata in de wielersport.