• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  UCI: "Froome heeft afwijkende dopingtest afgelegd in de Vuelta"

  Froome won dit jaar de Vuelta.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Froome won dit jaar de Vuelta.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  De internationale wielerbond UCI meldt dat Chris Froome een te hoge salbutamol-waarde heeft laten optekenen in de Ronde van Spanje. De Britse winnaar ontkent elk misbruik.

  Afwijkend dopingstaal op 7 september 2017

  De 32-jarige Froome schreef dit jaar zowel de Tour de France als de Vuelta op zijn naam. Vandaag heeft de UCI echter bekendgemaakt (klik hier voor het Engelse communiqué) dat de Brit een te hoge salbutamol-waarde heeft laten optekenen bij een urinestaal dat hij op 7 september liet afnemen.

  Salbutamol is een geneesmiddel tegen astma. Het is bekend dat Froome astma heeft en dat product mag gebruiken. Froome heeft er ook geen TUE (therapeutische uitzondering) voor nodig. Maar omdat de waarde in zijn urine dubbel zo hoog als toegelaten was (2.000 nanogram per milliliter in plaats van 1.000), moet de renner op het matje komen bij de UCI.

  Tweet:

  Team Sky: "De regels zijn niet overtreden"

  Froome werd al op 20 september op de hoogte gebracht van het nieuws. Hij kreeg geen voorlopige schorsing opgelegd en ontkent de feiten. Ook Team Sky, de ploeg van Froome, minimaliseert het "eenmalige afwijkende" resultaat.

  "Chris lijdt sinds zijn kindertijd aan astma en gebruikt een inhalator om zichzelf salbutamol toe te dienen. Dat geneesmiddel is tot een bepaalde dosis toegelaten door het antidopingagentschap WADA", zegt Team Sky.

  "De UCI heeft ons geïnformeerd dat Chris na de 18e rit in de Vuelta een concentratie aan salbutamol heeft laten optekenen die boven de grens ligt. Daarom moet hij daar meer uitleg over gaan geven."

  Team Sky verschaft zelf een uitleg op de website van de ploeg: "Tijdens de slotweek van de Vuelta had Chris last van acute astma. Op advies van onze ploegdokter heeft hij de dosis salbutamol verhoogd, maar nog altijd binnen de toegelaten waarde."

  "Dat zijn waarde nu eenmalig afwijkend is (de andere 20 stalen waren dat niet), wil niet zeggen dat Chris de regels overtreden heeft. Er bestaan immers bewijzen dat salbutamol op een onvoorspelbare manier in het lichaam opgenomen en afgescheiden kan worden."

  "Verschillende factoren kunnen de concentratie aan salbutamol in de urine beïnvloeden, zoals de interactie tussen salbutamol met voeding en andere geneesmiddelen, dehydratatie en het tijdstip van het gebruik van salbutamol. Daardoor kun je een te hoge waarde laten optekenen bij een dopingcontrole, zonder dat er sprake is van misbruik."

  Froome: "Ik zal alle uitleg geven die nodig is"

  Chris Froome reageert zelf ook kort op de website van Team Sky. "Iedereen weet dat ik astma heb en ik weet precies wat de regels zijn over het gebruik van medicatie. Ik gebruik - altijd binnen de legale krijtlijnen - een inhalator om de symptomen te bestrijden. Ik weet bovendien maar al te goed dat ik als leider in zo'n rittenwedstrijd elke dag op dopinggebruik getest word", zegt Froome.

  "Tijdens de Ronde van Spanje is mijn astma echter erger geworden en dus is de dosis salbutamol verhoogd. Ik heb er strikt op toegekeken dat ik niet meer gebruikte dan ik mocht. Ik neem mijn leiderspositie in het wielrennen zeer ernstig. De UCI heeft alle recht om die dopingresultaten te onderzoeken, maar samen met het team zal ik de UCI alle uitleg geven die nodig is."

  Tweet van Froome: