• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Iedereen is overtuigd dat de Muur in de Tour van 2019 moet"

  Krijgen we dit mythische beeld van de Muur in de Tour 2019 te zien?

  De Ronde van Frankrijk vertrekt in 2019 in Brussel en daar wil Geraardsbergen gretig gebruik van maken om het peloton over de Muur te laten rijden. “Ik zit 35 jaar in de politiek en heb op sportief vlak nog nooit zo zwaar gelobbyd om iets voor elkaar te krijgen”, zegt burgemeester Guido De Padt.

  Anderhalve maand geleden werd het Tour-parcours van volgend jaar voorgesteld. "We zijn toen speciaal met een delegatie naar Parijs getrokken", vertelt Guido De Padt, de burgemeester van Geraardsbergen.

  "Wat ons toen verwonderd heeft, is dat iedereen het erover eens was dat de Muur van Geraardsbergen een plaats zou moeten krijgen in het parcours van 2019."

  "We spraken er met organisator Christian Prud’homme en andere hoge pieten, maar ook met Tour-helden als Poulidor en Thévenet. Die mensen keken nu al uit naar een mogelijke Tour-passage over de Muur."

  "Al sinds de Tour-start in Antwerpen, meer dan twee jaar geleden dus, zijn we hier mee bezig. Omdat het voor de streek echt de moeite is om ervoor te lobbyen, doen we er alles aan. In 2004 passeerde Tour al eens in Geraardsbergen, weliswaar niet over de Muur, maar het was toen echt op de koppen lopen. Ik omschrijf het wel eens als twee keer de Ronde van Vlaanderen in één dag."

  "Het Muur-verbond"

  Om de Tour-organisatoren helemaal te overtuigen, sloot Geraardsbergen een samenwerkingsakkoord met het Franse Mûr-de-Bretagne en de Italiaanse Muro in San Pietro di Feletto. "De drie wielerlanden bij uitstek die verbroederen, daar hebben ze bij de Tour wel oren naar."

  "De burgemeester van Mûr-de-Bretagne was heel enthousiast. En we zijn ook al naar Italië getrokken, waar we hun prosecco gedronken hebben. Je ziet, we doen er alles aan om iedereen tevreden te houden", lacht De Padt.

  Als Geraardsbergen in zijn opzet slaagt, dan wordt 2019 het jaar van de Muur. "Met onder meer de Omloop Het Nieuwsblad, de Ronde van Vlaanderen en de BinckBank Tour staan we weer helemaal op de kaart."

  "De Muur heeft het misschien even moeilijk gehad, maar we zijn nooit bij de pakken blijven zitten toen we uit de Ronde geschrapt werden. Een passage in de Tour zou de kers op de taart zijn."

  "Kans op succes: 50 procent"

  Tour-organisator ASO is ook eigenaar van koersen als Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. "Daarom zal ASO vooral het Waalse landsgedeelte willen doorkruisen", zegt De Padt nog.

  "Geraardsbergen ligt tegen de taalgrens en we hopen dat de Tour een zijweg wil nemen richting de Muur. Daarover zitten we deze week nog samen met het stadsbestuur van Brussel, dat dus de start mag organiseren in 2019. Maar het blijft afwachten. Momenteel schat ik onze kans op succes op 50 procent. Half januari zullen we het wel weten, en tot dan blijft het onrustig slapen."