• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Evi Van Acker: "Als Thiam geen Sportvrouw van het jaar wordt, is er iets mis"

  Van Acker: "Ik denk niet dat ik kan winnen."

  Evi Van Acker is een van de genomineerden voor de titel van Sportvrouw van het jaar. De ex-zeilster laat haar licht schijnen op haar concurrenten en de kanshebbers in de categorieën van Sportman en Ploeg. "Bij de mannen heb ik niet echt 1 favoriet."

  Evi Van Acker nam een tijdje geleden van afscheid van de sport, maar is wel nog genomineerd voor de titel van Sportvrouw van het jaar.

  Waar denk je dat je zal eindigen?

  Van Acker: "Ik heb zelf een heel goed jaar gehad. Goud in de Wereldbeker-finale en zilver op het WK. En afgesloten als nummer 1 van de wereld."

  "Maar ik denk niet dat ik kan winnen. Dat verwacht ik ook niet. Als Nafi (Thiam) niet wint, is er iets mis. Zij verdient die titel van Sportvrouw van het jaar het meest van iedereen.

  "Er zijn ook nog heel veel andere straffe dames: Nina Derwael, Jolien D'hoore, Emma Meesseman, ook allemaal toppers. Maar ik denk toch dat we het er allemaal over eens mogen zijn dat Nafi zal winnen. Ik denk dat zij de terechte winnares zou zijn."

  Maak je zelf kans om bij de 3 supergenomineerden te zijn?

  Van Acker: "Ik denk dat ik het wel verdiend heb, maar er zijn heel veel vrouwen die dit jaar heel goed gepresteerd hebben. Het is te zien hoe de journalisten stemmen, maar we gaan er in ieder geval een leuke avond van maken."

  "Zou gaan voor Goffin of Greg Van Avermaet"

  Hoe zit het bij de mannen?

  Van Acker: "Ik heb niet echt 1 favoriet als ik naar die lijst kijk. Ik denk dat Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert een heel goed jaar gehad hebben. Maar David Goffin heeft het ook supergoed gedaan op de Masters. Dus daar kon ik niet echt een favoriet kiezen. Ik zou gaan voor Goffin of Greg."

  "Uiteindelijk moet je kijken naar de prestaties gedurende het jaar. Het is wel zo dat Goffin de laatste weken supergoed bezig is en nu veel in het nieuws is."

  Wat met Wout van Aert, die ook wereldkampioen is?

  Van Acker: "Elke wereldtitel is groots. Dat is het hoogste wat je kunt behalen in je sport. Eigenlijk mag hij ook zeker in de top 3 staan."

  En de voetballers?

  Van Acker: "Dat zijn sowieso topspelers. Maar het blijft een ploegsport. Misschien is dat wat raar om zo te denken, maar zij kunnen alleen maar heel goed zijn omdat ze een goede bal krijgen van iemand anders. Dat neemt niet weg dat het toppers zijn in hun vak. Ik vind het persoonlijk iets moeilijker om hun die titel te geven, maar ze zouden het ook zeker verdienen."

  "Oh my god, dan zitten we met een top 5"

  Ook in de categorie Ploeg van het jaar belooft het een moeilijke keuze te worden. Wat vind je van die weelde?

  Van Acker: "Dat is superleuk. Ik denk in eerste instantie aan de Belgian Cats. Dat zou ook heel mooi zijn voor Ann Wauters. Zij mag echt een standbeeld krijgen als ze ooit een punt achter haar carrière zet."

  "Maar ook D'hoore en Kopecky, het topduo op de fiets, zouden dat zeker verdienen, net als onze hockeymannen, de Red Lions. Zij hebben vorig jaar heel goed gepresteerd en nu bevestigd met zilver op het EK in Amsterdam. Ik denk dat ze heel graag hadden willen winnen, maar het blijft een topprestatie. Voor mij mag een van die 3 winnen."

  Wat met de Red Panthers, die net als hun mannelijke tegenhangers zilver pakten op het EK hockey?

  Van Acker: "Dat is ook waar. We gaan voor een top 4 dan. Het is maar goed dat ik geen journalist ben en punten moet uitdelen. Dat was onverwacht en ook een fantastische prestatie."

  Dan is er ook nog het Daviscup-team, dat dit weekend de finale speelt tegen Frankrijk.

  Van Acker: "Oh my god, dan zitten we met een top 5. Zij zouden dat ook verdienen. Maar die prestatie moet nog komen. Als ze winnen, verdienen ze ook zeker een plek in de top 3.

  "Volgend jaar zelf stemmen? Amai, dat zal redelijk moeilijk zijn"

  Evi Van Acker is ook uitgenodigd voor het gala op 16 december. "Ik vind dat superleuk. Als we aan het zeilen waren, hadden we nooit tijd om ons mooi te maken. Ik doe altijd mijn best daarvoor, want als je niet kunt winnen, moet je dubbel je best doen om er mooi uit te zien, vind ik. Dus ik ga dat zeker doen dit jaar."

  Vanaf volgend jaar mag Van Acker als ex-laureate zelf ook stemmen. "Dat was ik even vergeten. Maar amai, dat zal redelijk moeilijk zijn. Maar met alle plezier!"