• home
 • video
 • pas verschenen

  Armstrong lacht met nieuwste idee UCI-baas Lappartient: "Stuur jullie CV's maar op"

  Lappartient wil geen ex-dopingzondaars meer in de wielersport.

  De nieuwe UCI-baas David Lappartient zit duidelijk niet verlegen om een straffe uitspraak meer of minder. Als het van hem afhangt, verdwijnen alle ex-dopingzondaars uit de wielersport. Het idee wordt op hoongelach onthaald bij Lance Armstrong, die zelf zeven Tour-zeges kwijtspeelde na dopinggebruik. "Het wielrennen zal een massa mensen nodig hebben, stuur de CV's maar naar Lappartient", klinkt het op Twitter.

  Lappartient zorgde al voor controverse met zijn voorstellen om de oortjes uit wielerwedstrijden te bannen en de teams in de grote rondes te herleiden tot zes renners (volgend seizoen worden de teams in de grote rondes al gereduceerd van 9 naar 8 renners). Nu neemt de UCI-baas de ex-dopingzondaars in de wielersport in het vizier.

  In een interview met de Luxemburger Wort grijpt Lappartient het voorbeeld van Bjarne Riis aan. De Deense ex-dopingzondaar wil met Team Virtu Cycling terugkeren naar het hoogste niveau, maar is niet welkom bij Lappartient.

  "Er is geen plaats voor voormalige dopingzondaars in de wielersport. Iets anders zeggen is hypocriet. We moeten één front vormen. Wielrennen moet geloofwaardig zijn, anders is alles verloren."

  Lappartient geeft toe dat hij weinig kan doen aan de terugkeer van ex-dopingzondaars eenmaal die hun schorsing uitgezeten hebben. Maar toch zou de sport volgens hem beter af zijn zonder figuren als Riis en Astana-manager Aleksandr Vinokoerov. 

  "Dat zijn renners die zich gedopeerd hebben en die niet welkom zijn het huidige wielermilieu. Zij hebben de sport ernstig schade berokkend en moeten nu met de gevolgen leven."

  Rasmussen: "Gebakken lucht"

  Michael Rasmussen, nog een Deense ex-dopingzondaar, is niet onder de indruk van de uitspraken van Lappartient. "Het is meer gebakken lucht. Als Lappartient het ernstig meent, had hij beter al de Franse wielerbond opgekuist toen hij daar voorzitter was."

  Lappartient was Franse bondsvoorzitter van 2009 tot maart dit jaar. "Hij had daar kunnen beginnen met Marc Madiot (manager van FdJ), die zelf toegegeven heeft dat hij doping gebruikt heeft."

  "En wat met Contador en zijn opleidingsteam en Valverde en zijn opleidingsteam? Er zijn een heleboel mensen die volgens Lappartient niet meer welkom zijn."

  "Maar als de manier van straffen in het wielrennen hetzelfde is als in de samenleving, dan mag iedereen terugkeren nadat ze hun straf uitgezeten hebben. Op gelijke voet met de anderen. Stilaan moeten we beginnen te vrezen dat Lappartient doet wat de vorige UCI-baas Brian Cookson vier jaar gedaan heeft: gebakken lucht verkopen"

  Armstrong: "Wielersport zal een pak mensen nodig hebben"

  Ook Lance Armstrong vindt het voorstel van Lappartient lachwekkend. Op Twitter steekt hij de draak met de UCI-baas. "Dringend. Het wielrennen zal zo snel mogelijk een heleboel mensen nodig hebben om teams te leiden, renners te coachen, in de karavaan te rijden, wedstrijden te organiseren, commentaar te geven op tv en zelfs te werken voor de UCI. Stuur jullie CV's maar naar Lappartient."