• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Union blaast 120 kaarsen uit: "Na WO II miste de club de trein van de modernisering"

  Union in de goeie, ouwe tijd.

  1B-club Union Sint -Gillis bestaat vandaag exact 120 jaar. Een goed moment om te herinneren aan het goed gevulde palmares en rijke traditie van het stamnummer 10. "Het stadion van Union was vroeger een pareltje, maar is doorheen de jaren een krot geworden", zegt ex-Anderlecht-manager Michel Verschueren.

  Alleen Anderlecht en Club hebben meer landstitels

  Vorig seizoen verraste Union als club uit 1B onder meer Standard, KV Mechelen en STVV in Play-off II, al werd het uiteindelijk wel pas op één na laatste in groep A.

  Even heroverde de Brusselse club daarmee de status die ze in het verleden claimde: een traditieclub op het hoogste niveau. De statistieken en het stadion van Union zijn legendarisch, maar aangetast door de tand des tijds.

  Union Saint-Gilloise werd opgericht door enkele schoolvrienden op 1 november 1897. In 1901 promoveerde het uit de tweede klasse naar de hoogste afdeling. Vier seizoenen had Union nodig om de eerste keer kampioen van België te worden (1904).

  Het was de eerste van in totaal 11 landstitels, tot op vandaag 1 meer dan Standard. Enkel Anderlecht en Club Brugge doen in ons land voorlopig beter met respectievelijk 34 en 14 titels.

  Uniek Belgisch record: "Union 60"

  Het meest trots zijn de "Unionisten" op hun bijnaam Union 60. De naam verwijst naar een uniek record dat de club nog altijd in haar bezit heeft. Union veroverde 7 van zijn 11 titels voor Wereldoorlog I, maar de echte gloriejaren vierde de club tussen 1932 en 1935.

  Union won drie landstitels op een rij dankzij een reeks van 60 wedstrijden zonder nederlaag. Tot op vandaag deed geen enkele Belgische club dat Union na. Een uittreksel van de 60 matchen staat op de website van de club.

  Op 10 februari 1935 kwam er een einde aan de unieke reeks, uitgerekend tegen de grote Brusselse rivaal Daring Brussel. Nadien zou Union zelfs nooit meer kampioen worden.

  "Na Wereldoorlog II heeft Union de trein van de modernisering in het voetbal gemist", zegt Michel Verschueren. Verschueren kent als gewezen manager bij Daring Brussel en Anderlecht het moderne Brusselse voetbal als geen ander.

  "Zowel op het vlak van het organiseren van een club als het voeren van sportief beleid en trainingstechnieken heeft Union een achterstand opgelopen."

  "Zelf ben ik nooit benaderd door Union. Ik heb wel vaak samengezeten met de mensen van de club. Op een bepaald moment speelden we met vier Brusselse clubs in eerste klasse en was er nog geen kalendercommissie. Wij deden dat zelf. Ik wens de club een mooie verjaardag en het beste voor de toekomst. Ze zijn toch al teruggekeerd tot 1B."

  Snakken naar een terugkeer naar het Joseph Marienstadion

  Union Sint-Gillis speelde 97 jaar zijn wedstrijden in het Dudenpark... in Vorst. "Die overlapping van gemeentes is misschien typisch Brussels. Het stadion van Union was vroeger in elk geval een pareltje, gelegen in de natuur", herinnert Michel Verschueren zich.

  "Als je door de catacomben wandelde, werd je herinnerd aan alle titels van Union. Maar doorheen de jaren is het een krot geworden."

  Sinds augustus 2016 speelt Union daarom in het Koning Boudewijnstadion. Zelfs duizend fans in het thuisvak leveren troosteloze plaatjes op in het enorme stadion. Elke Unionist snakt logischerwijs naar de terugkeer naar het Joseph Marienstadion in Vorst.

  Joseph Marien was de voorzitter van Union die in 1933 stierf, uitgerekend op de ochtend van de derby tegen rivaal Daring. Op dit moment zegt de club in juni 2018 terug te keren naar het oude nest.

  Tegen dan moeten de geklasseerde hoofdtribune en de staantribunes die tegen de flanken van het Dudenpark zijn gebouwd helemaal gerestaureerd zijn.

  11 titels, 2 bekers, Europa, 120 jaar emotie en geluk: