• home
 • video
 • pas verschenen

  Turnkampioene beschuldigt turnkampioen Tsjerbo van verkrachting: "Een monster"

  Tatiana Goetsoe won 2x goud in Barcelona, een jaar nadat ze verkracht werd.

  Tatiana Goetsoe, de beste turnster van de Spelen van 1992, heeft Vitali Tsjerbo, die 6x goud won in Barcelona, beschuldigd van verkrachting. "Na 27 jaar heb ik eindelijk de moed gevonden", zegt Goetsoe over haar jarenlange stilzwijgen.

  Tatiana Goetsoe werd geboren in Oekraïne, maar nam als lid van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) deel aan de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Daar won ze de allroundtitel en de landencompetitie en voegde er ook nog eens zilver en brons aan toe.

  Haar evenknie bij de mannen heette Vitali Tsjerbo, die maar liefst 6 keer goud veroverde op dat toernooi. Tsjerbo (foto onder) en Goetsoe waren de koning en koningin van het turnen, maar achter die idylle school een pijnlijk verhaal.

  De beschuldigingen van aanranding aan het adres van Hollywood-producent Weinstein hebben een lawine aan gelijkaardige verhalen in gang gezet onder de hashtag #metoo. Ook Goetsoe vond de tijd rijp om nu met haar verhaal naar boven te komen.

  "Tsjerbo, ik ben nu krachtiger dan ooit. Je kunt me niet meer breken"

  "Na 27 jaar heb ik eindelijk de moed gevonden", begint Goetsoe aan haar post op Facebook, waarna ze eerst uithaalt naar haar toenmalige collega's Tatiana Toropova en Roestam Sjaripov, die het misbruik hebben verzwegen en weigerden op te komen voor Goetsoe.

  Maar dan volgt de mokerslag: "Vitali Tsjerbo. Hij heeft mij in Stuttgart verkracht, in 1991 (ze was toen 15 jaar). Een monster dat me jarenlang in mijn eigen gevangenis van angst heeft opgesloten."

  "Ik weet dat je jezelf zal verdedigen, maar mijn details zijn veel krachtiger dan jouw woorden. Ik ben nu sterker dan ooit. Je kunt me niet meer breken."

  "Dit is mijn Cinderella Story. Ik ben het te boven gekomen en zal iedereen helpen die zelf te bang is om zich uit te spreken."

  VIDEO: Goetsoe verovert de allroundtitel in Barceona

  Het volledige bericht op Facebook van Goetsoe