• home
 • video
 • pas verschenen

  Ghelamco: "UEFA weet dat we de deadline niet kunnen halen"

  Het dossier van het Eurostadion sleept al jarenlang aan.

  Maandagavond stelt bouwheer Ghelamco zijn vernieuwde plannen voor het Eurostadion voor in Grimbergen. Ghelamco maakt zich sterk dat de nieuwe aanpak wel geapprecieerd zal worden, maar het beseft ook dat het de door de UEFA opgelegde deadline niet zal halen.

  De eerste plannen voor het Eurostadion botsten op tal van bezwaren van de buurtbewoners. Ghelamco heeft naar eigen zeggen rekening gehouden met die grieven in zijn nieuwe plannen.

  De sleutel is nu in handen van de Vlaamse Administratie, die tot eind januari heeft om eventuele nieuwe bezwaren te onderzoeken. Daarna wordt de  knoop doorgehakt.

  Maar om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe bezwaren komen, komt Ghelamco zijn plannen persoonlijk ontvouwen en verdedigen. "Het zal vooral over de mobiliteit gaan", weet Ghelamco-bestuurder Philip Neyt nu al. "Samen met alles wat daarbij komt, zoals de milieu-overlast en de veiligheid."

  "Eind januari hopelijk eerste spade in de grond"

  Voor eind januari hoeven we dus wellicht geen beslissing te verwachten in het dossier. Toch heeft de UEFA de deadline voor België op 20 november gelegd.

  "De UEFA is hiervan op de hoogte. We zijn hier zeer duidelijk over geweest tijdens onze ontmoeting met de UEFA op 14 september", zegt Neyt.

  "We hopen dat tegen 20 november toch al zeker de buurtweg (die de bouw in de weg staat) afgeschaft zal zijn. Die is nu al geschrapt door de Deputatie, maar het is nog altijd mogelijk om in beroep te gaan. Sowieso kunnen we geen omgevingsvergunning krijgen als die buurtweg niet is afgeschaft."

  Maar nieuw uitstel hoeft niet meteen afstel te zijn, zo meent Neyt. "Als de Vlaamse Administratie eind januari een positieve beslissing neemt, kunnen we - ook al wordt er dan nog beroep aangetekend - de eerste spade in de grond steken."

  "We rekenen op 18 maanden voor  de bouw van het stadion. In dat geval zouden we eind 2019 klaar moeten zijn. Ruim op tijd voor de start van het EK, in mei 2020."

  Vragen en antwoorden

  Heeft Ghelamco al een bouwvergunning voor het Eurostadion? Krijgt Ghelamco – als het een vergunning krijgt – het Eurostadion wel nog af voor de openingsmatch van het EK 2020? Waarom heeft de UEFA zoveel geduld met het Brusselse stadionproject? De antwoorden krijgt u hier.