• home
 • video
 • pas verschenen

  Adieu Van den Broeck: "Ik wil mijn ervaring in het rondewerk doorgeven"

  Video player inladen...
  0 / 0
  Video player inladen...
  Jurgen Van den Broeck (34) neemt morgen in Putte-Kapellen afscheid van de wielersport, althans als renner. "Ik hoop in de koers te blijven", zegt de ex-ronderenner aan Sporza.

  Voor Jurgen Van den Broeck staat de laatste koers uit zijn carrière nu echt voor de deur. "Hoe dichter die laatste koers komt, hoe vreemder. Dan heb je het gevoel: oei, het is al voorbij."

  "Ik ben er de laatste maanden stilaan ingerold en ben het gewoon geworden. Maar het zal toch raar doen."

  "Je bent enerzijds blij, anderzijds is een deel van je leven voorbij en dat deel komt nooit meer terug. Ik neem dinsdag afscheid in eigen land en dat is leuker dan alleen te stoppen in het buitenland."

  "Ik denk nu soms "spijtig dat ik stop", maar - op de valpartijen na - ben ik tevreden met mijn carrière. Al terugblikkend denk ik geen moment "daar heb ik iets laten liggen".

  "3e in Tour van 2010? Ik voel me nog altijd 5e"

  Putte-Kapellen heeft een speciale betekenis voor Van den Broeck: "Het was de eerste keer dat ik mee in een koers was bij de profs. Nadat ik mijn contract getekend had bij US Postal, moest ik in de auto volgen. Dat was in 2003, in 2004 ben ik prof geworden. De tijd vliegt."

  We kennen Van den Broeck als Belgiës Tour-hoop in bange dagen. Hij eindigde in 2012 4e (foto boven) en in 2010 5e. Officieel na de schorsing van winnaar Contador (het 0,00000000005-verhaal) en nummer 3 Mensjov staat hij nu 3e achter Andy Schleck en Samuel Sanchez.

  "Maar voor mezelf ben ik nog altijd 5e. Moesten ze morgen dat podium overdoen en we gaan met de drie op het podium staan, dan zou ik me derde voelen. Nu het bijna gedaan is, vind ik dat toch jammer."

  In de Tour had hij een aantal superdagen. "Ik heb vroeger veel afgezien, maar het was plezant afzien. Het laatste jaar was dat niet meer plezant."

  "Als ik viel, brak ik wel iets"

  In 2011 moest hij na een val met een klaplong en gebroken ribben en schouderblad de Tour verlaten. Het was de voorbode van het 2e deel van zijn carrière: te veel blessures, te veel valpartijen. "Dat vat het heel goed samen. Als ik viel, brak ik wel iets. Ik denk dat dat te maken heeft met het extreme diëten van een renner. Dat is niet goed voor je botten."

  Van den Broeck heeft nooit de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix gereden: "Dat is jammer. Het was wel mijn plan, maar het is niet gelukt. Ik had heel graag nog eens klassiekers gedaan, dat zit toch in onze cultuur. Ik hoop dat de cultuur een klein beetje verandert en we ook aandacht gaan hebben voor die rondes. Om de jongeren te stimuleren."

  "Toekomst? Graag ervaring in rondewerk doorgeven"

  Heeft Van den Broeck al toekomstplannen? "Ik heb momenteel nog geen vooruitzichten", zegt de Belgische klimmer.

  "Ik hoop in de koers te blijven en ik hoop mijn ervaring in het rondewerk door te geven. Ik denk dat er in België opvolging is en die zou ik graag bijstaan met raad en daad."

  "Ik zie dat niet als trainer, omdat ik daar te weinig achtergrond voor heb, vind ik. Maar eerder misschien iets om de trainers en de renner te helpen richting de rondes."