• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Derwael kan olympisch kampioen en wereldkampioen worden"

  Nina Derwael.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  Nina Derwael.

  Video player inladen ...
  Nina Derwael schreef gisteren geschiedenis met brons op het WK turnen. "Ze zal nog lang op het hoogste niveau turnen", zegt Dirk Van Esser, voormalig directeur van de Vlaamse Turnliga.

  Van Esser: "Ze heeft de juiste ingesteldheid"

  Nina Derwael (17) loste gisteren de hooggespannen verwachtingen in met een bronzen plak aan de brug met ongelijke leggers. De eerste WK-medaille in de Belgische turngeschiedenis.

  Wat maakt Derwael zo'n goeie turnster aan de brug? "Ze is een hoofd groter dan de andere turnsters. En dat geeft veel meer elegantie aan de oefening", zegt Dirk Van Esser, voormalig directeur van de Vlaamse Turnliga.

  "Maar haar lengte maakt het turnen ook wel moeilijker, zeker aan de andere toestellen. Derwael heeft ook de juiste ingesteldheid: ze is heel ambitieus en geeft niet op totdat ze haar doel bereikt heeft. Ik denk dat Nina een turnster is die nog heel lang op het allerhoogste niveau zal turnen."

  "Met een iets hogere moeilijkheid kan ze de beste worden"

  Derwael verbeterde gisteren haar persoonlijk record van 14,966 tot 15,033. Zit er nog rek op haar oefening aan de brug met ongelijke leggers?

  "Ik denk het wel", zegt Van Esser. "Tijdens de kwalificaties had ze samen met 2 andere deelneemsters de hoogste moeilijkheid, namelijk 6,3. Die 6,3 wordt dan opgeteld bij de uitvoering, die op 10 punten staat. Derwael heeft de oefening heel goed uitgevoerd."

  "Maar tijdens de finale zagen we dat wereldkampioene Fan voor een nog iets hogere moeilijkheid had gekozen. Ze had de oefening iets minder goed uitgevoerd, maar door die iets hogere moeilijkheid is ze wel wereldkampioene geworden."

  "Dus ik denk dat Nina nog een paar tienden moet winnen in moeilijkheid om echt de kampioene te worden. Nina behoort nu tot de beste 3 turnsters en kan olympisch kampioene en wereldkampioene worden."

  "Verwacht een goed team op de Spelen in Tokio"

  Het Belgische turnen zit duidelijk in de lift. "Dit is nog maar het begin", zegt Van Esser. "Nu waren er 2 Belgische finalisten in de top 11: Nina Derwael 8e, Rune Hermans 11e. Ik verwacht opnieuw een goeie Belgische ploeg op de Olympische Spelen in Tokio."

  "15 à 20 jaar geleden was België nog een totaal versnipperd turnlandschap. We hadden verschillende turnbonden, maar dat is nu allemaal opgelost."

  "De meeste gemeenten en steden hebben nu een eigen turnhal, de topsportschool is een vijftiental jaar geleden opgericht en er werd een absolute toptrainer binnengehaald. Dat werpt nu zijn vruchten af."