• home
 • video
 • pas verschenen

  "Zonder veiligheidsgaranties past Frankrijk voor Winterspelen"

  Moon Jae-in, de Zuid-Koreaanse president, stelde gisteren de medailles voor.

  Frankrijk zal in februari geen delegatie sturen naar de Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea, als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Frankrijk is het eerste land dat zich vragen stelt bij de veiligheid van de sporters door de spanning rond Noord-Korea.

  De Winterspelen in Pyeongchang in februari van volgend jaar vinden plaats op amper 80 kilometer van de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea. Nu de spanningen rond Noord-Korea groeien, wordt de veiligheid in vraag gesteld.

  "Als de crisis rond Noord-Korea nog erger wordt en de veiligheid van onze sporters en ons team kan niet gegarandeerd worden, dan blijft Frankrijk thuis van de Winterspelen", zegt minister van Sport Laura Flessel. "Maar zo ver is het nog niet."

  Frankrijk is het eerste land dat twijfelt over een deelname aan de Winterspelen. Andere landen zoals Canada, de VS, Australië en Japan willen nog geen twijfels uiten. "Maar we volgen de situatie op de voet", klinkt het overal.

  Het IOC heeft er vertrouwen in dat de Winterspelen kunnen plaatsvinden zoals gepland. "We zijn nog niet bezig met een eventueel plan-B", luidt het bij IOC-voorzitter Thomas Bach. "Dat zou het diplomatieke overleg kunnen schaden."

  Gisteren werden medailles voorgesteld

  Het nieuws dat Frankrijk twijfelt over een deelname komt ongelegen voor het Zuid-Koreaanse organisatiecomité. Gisteren werden de olympische medailles voor de Winterspelen voorgesteld.

  Het design, van de hand van Lee Suk-woo, kreeg een houten look waarbij diagonale lijnen de textuur van boomstammen voorstellen. "De boom geldt als symbool voor het werk dat in de ontwikkeling van de Koreaanse cultuur en de Spelen is gestopt."

  Op de voorzijde van de medailles staan de olympische ringen, op de keerzijde worden de discipline vermeld en het logo van de Spelen. Op de rand staat Olympic Winter Games PyeongChang 2018 te lezen en dezelfde tekst in het Koreaans. De Winterspelen beginnen op 9 februari.