• home
 • video
 • pas verschenen

  Vande Broek na missen WK: "Zaten niet echt goed in het toernooi"

  Gert Vande Broek beleeft een drukke zomer met zijn Yellow Tigers.

  De Yellow Tigers zijn er de voorbije dagen in Rotterdam niet in geslaagd het laatste WK-ticket te bemachtigen. Ze eindigden derde achter Bulgarije en Nederland, de top twee mocht naar het WK 2018 in Japan. "De ontgoocheling is toch wel groot", reageert coach Gert Vande Broek bij Sporza.

  Op het vorige WK waren de Belgische volleybalvrouwen wel van de partij. "Dat was een bijzonder leuke gebeurtenis. Bovendien mogen acht Europese landen naar het WK en wij staan zesde in Europa. Dus we waren het een beetje aan onze status verplicht."

  "Maar we zijn gestuit op een sterk Bulgarije. We hebben de wet van de sterkste ondergaan, al speelden we niet op ons beste niveau, wat de ontgoocheling nog groter maakt."

  België verloor zaterdag de match van de laatste kans tegen Bulgarije met 3-0. "Dat was een duidelijke uppercut voor de ganse groep. Zeggen dat we weggespeeld zijn is licht overdreven, maar het is ook niet helemaal fout. We zijn overklast."

  "Konden niveau van World Grand Prix niet evenaren"

  Vande Broek vond zijn team zwak spelen: "We zaten niet echt goed in dit toernooi en zaterdag lieten ook een aantal sterkhouders het een klein beetje afweten. Dan krijg je zo'n resultaat."

  In Rotterdam gingen ook de duels tegen Tsjechië (3-2-winst) en Slovenië (3-1) moeizaam, tegen Nederland werd met 3-0 verloren. Wat is de verklaring van het mindere toernooi? "Dat is moeilijk te zeggen. We spelen een goeie World Grand Prix, maar zijn niet op dat elan kunnen doorgaan."

  "We hebben een aantal nieuwe speelsters moeten inpassen die niet deelnamen aan de World Grand Prix. Ik denk dat de tijd te kort was om echt op ons sterkste niveau te komen. Dat is moeizamer verlopen. Dat is geen verwijt naar iemand toe, maar gewoon een vaststelling."

  "Dit was een druk zomerseizoen met vier competities: twee WK-kwalificaties, de World Grand Prix en straks nog het EK. Dat is altijd opnieuw opstarten. Het is spijtig dat we de lijn van de WGP niet hebben door kunnen trekken."

  "Nu top 8 halen op het EK"

  Veel tijd om te treuren is er niet. Op 22 september beginnen de Tigers aan het EK in Bakoe, in Azerbeidzjan. "Het EK is superbelangrijk. Als we daar een top 8 kunnen halen, zijn we vrij safe voor de volgende twee jaar om in de top 8 van de Europese ranking te blijven. En dat is belangrijk om een kwalificatietoernooi te kunnen spelen voor de Olympische Spelen."

  "We zitten op het EK in een poule met Nederland, Servië en Tsjechië. Nederland en Servië zijn twee van de vier sterkste landen in de wereld. Tegen Tsjechië, dat we in Rotterdam net klopten, zullen we weer een heel belangrijke match spelen om te overleven in onze poule. Hopelijk trekken we dan iets haalbaardere landen in het vervolg van het toernooi."