• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Lammens: "Vandoorne moet een regendans doen"

  Stoffel Vandoorne rijdt zijn eerste thuiswedstrijd in de Formule 1.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Dit weekend kunt u in Sporza op Eén naar de Grote Prijs van België kijken. Onze commentator Stefaan Lammens blikt vooruit naar de F1-race.

  Stefaan Lammens over de GP van België:

  • Rijders kijken er altijd naar uit om in Francorchamps te racen
  • Tribune voor Vandoorne, Oranjelegioen voor Verstappen
  • Een circuit op maat van de Mercedes-rijders
  • Stoffel Vandoorne moet een regendans doen
  • De laatste races doet hij het beter en beter

  Raidillon blijft een uitdaging

  Spa-Francorchamps is met 7 kilometer het langste circuit van het kampioenschap. De rijders kijken er altijd naar uit om te racen op het glooiende parcours in de dennenbossen van de Ardennen, met de Raidillon als uitschieter.

  De coureurs vinden het fantastisch om die hindernis met hoge snelheid te overwinnen. De Raidillon blijft een uitdaging voor elke autoracer.

  Op de lange rechte stukken in de Ardennen kan je de concurrentie halen. Dat vergt veel snelheid en vermogen van de motoren. En dat lusten de rijders erg graag.

  België - Nederland in de Ardennen

  Het wordt sowieso een speciale editie. Naar verluidt is de Grand Prix helemaal uitverkocht. In totaal zullen over 3 dagen 260.000 autosportfans naar het circuit van Spa-Francorchamps afzakken.

  Zondag zullen iets meer dan 100.000 toeschouwers de Formule 1-wedstrijd ter plaatse volgen. Fenomenaal.

  Stoffel Vandoorne zit daar voor een stuk tussen. Het wordt zijn allergrootste Grote Prijs voor eigen publiek. Hij heeft dit weekend zelfs zijn eigen tribune.

  Het zal een beetje België-Nederland worden, want ook Max Verstappen brengt heel wat fans op de been. Het Oranjelegioen zal door tienduizenden fans vertegenwoordigd worden. Nederland heeft geen eigen Grand Prix.

  Op maat van Mercedes

  De Mercedes- en Ferraririjders behoren ook zondag tot de favorieten. Mercedes staat dit weekend waarschijnlijk een trapje hoger. Het team rijdt in Francorchamps met een upgrade onder de motorkap. En het circuit is op maat gesneden van Mercedes.

  De Duitsers blijven wel voorzichtig. Ze hebben dit seizoen al enkele klapjes gekregen van Ferrari. De Italianen hebben dit seizoen stappen gezet.

  Vandoorne moet een regendans doen

  Voor Stoffel Vandoorne wordt punten pakken sowieso moeilijk, zeker nu hij achteraan moet starten. Het circuit ligt de McLaren-Honda ook niet. Spa-Francorchamps vergt heel veel van een motor en laat dat net het probleem zijn bij Honda.

  Ze hebben stappen vooruitgezet. Net voor de zomerbreak pakte Vandoorne zijn eerste punt in Hongarije. Dat is een traag circuit en nu moet het echt wel snel gaan. Zeker op de lange rechte stukken.

  Hij zal moeten rekenen op tegenslag van de concurrentie. Dan kan hij misschien 1 of 2 punten pakken. Dat zou een prestatie van formaat zijn.

  Of hij moet een regendans doen. Nat weer speelt in zijn voordeel. In Spa-Francorchamps kan regenen op een deel van het circuit en droog blijven op een ander stuk.

  Vandoorne doet het beter en beter

  Stoffel Vandoorne heeft tot dit seizoen vaak achter de feiten moeten aanlopen. De Hondamotor maakt vorderingen, maar dat gebeurt stelselmatig. Daarom mag je hem niet afrekenen op dat ene puntje dat hij gesprokkeld heeft in Hongarije. 

  In Monaco heeft hij voor een eerste keer zijn echte waarde kunnen tonen. Dat ene foutje in de race was een beetje atypisch Stoffel Vandoorne. Hij staat bekend als een ingenieurstype. Vandoorne is een berekende rijder die een auto fantastisch goed kan afstellen.

  De laatste races lukt dat beter en beter. Dat doet alleen maar het beste verhopen voor de komende races. Nu hij zeker is van zijn zitje volgend seizoen kan hij zichzelf helemaal concentreren op de kwalificaties en de race, want iedereen weet: Stoffel Vandoorne heeft potentieel.

  Stefaan Lammens

  GP van België live in Sporza op Eén

  • Kwalificaties: zaterdag vanaf 13.50u
  • Grote Prijs: zondag vanaf 13.35u

  Stefaan Lammens en autoracer Frédéric Vervisch verzorgen het commentaar.

  Video player inladen ...