• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Snookercommentator Rudy Bauwens: "Brecel speelde zoals een wereldkampioen"

  Wat zit er nog in de tank van Brecel? Straks speelt hij de finale.

  Luca Brecel maakt grote sier. Onze landgenoot staat in de finale van het China Championship. "Als hij die finale wint, gaat er een nieuwe wereld open voor Luca", zegt Rudy Bauwens, die voor Eurosport het commentaar verzorgt bij grote snookertoernooien.

  De 22-jarige Luca Brecel wist in China al enkele grote namen aan zijn degen te rijgen. Zo nam hij in de 1/16e finales Marco Fu te grazen en in de kwartfinales legde hij vijfvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan over de knie.

  "Ik wist dat Brecel een kans maakte tegen O'Sullivan, al had ik een andere wedstrijd verwacht", zegt Eurosport-snookercommentator Rudy Bauwens aan Sporza.

  "Brecel kwam in dat duel 4-1 achter, maar na de pauze speelde onze landgenoot het snooker van een wereldkampioen. Al kon ik Brecel in het beslissende frame tactisch niet goed volgen, wellicht was hij daar zelf een klein beetje het noorden kwijt."

  "Bovendien had hij wat geluk bij cruciale ballen, maar dat heb je nu eenmaal nodig. Dat geluk had hij trouwens ook in het laatste frame van de halve finales tegen de Chinees Li Hang." 

  Brecel versloeg Li Hang met 6-5. Bauwens: "Brecel en Li hebben tot een heel stuk na middernacht plaatselijke tijd gespeeld. Dat betekent dat Luca voor de finale tegen Shaun Murphy iets minder zal kunnen recupereren dan Murphy, die in de namiddag speelde en een hele avond heeft kunnen relaxen."

  "In een snookerfinale kan alles"

  Toch liggen de kansen in de finale in balans, meent Bauwens. "Brecel en Murphy hebben elkaar al 7 keer ontmoet en het staat 4-3 voor Murphy. Hun laatste duel was dit jaar in Riga, toen won Luca."

  "Maar dat was een korte partij. In China gaat het naar 10 winnende frames, zoals in de eerste ronde van het WK 2017. Ik herinner me dat Luca in de eerste ronde van het WK ver voor stond tegen Marco Fu, maar nog verloor met 10-9. In zo'n finale kan dus alles."

  "Maar als je me vooraf gevraagd had tegen wie Luca het meeste kans zou maken in de finale, dan had ik meteen Murphy gezegd. Ik denk dat Luca tegen Murphy meer kansen zal krijgen, omdat Murphy een iets meer open spel speelt dan Ali Carter, die zijn halve finale van Murphy verloor."

  "Ofwel breek ja na zo'n WK-nederlaag, ofwel kom je er sterker uit"

  Is dit nu een opflakkering van de groeibriljant Brecel, of is onze landgenoot, momenteel de nummer 27 van de wereld, definitief gelanceerd?

  Bauwens: "We weten allang dat Luca fenomenaal getalenteerd is. Nogmaals: het snooker dat hij in de laatste frames tegen O'Sullivan speelde: als je dat kunt doortrekken in een heel toernooi, dan kun je wereldkampioen worden."

  "Er zijn verschillende zaken die meespelen. Ik geef even het voorbeeld van golfer Nicolas Colsaerts. Die was zeer getalenteerd, maar heeft er jarenlang met zijn pet naar gegooid en was heel diep weggezakt. Met het laatste beetje hoop van zijn entourage is hij aan een comeback begonnen en zo heeft hij intussen nog een prachtige carrière uitgebouwd."

  "Hetzelfde met Brecel: na het WK en zijn nederlaag tegen Fu had hij een ongelofelijke klap kunnen krijgen. Ofwel breek je, ofwel kom je er sterker uit. Het tweede lijkt het geval te zijn."

  "Wat misschien ook meespeelt is een andere entourage. Normaal gezien wordt Luca altijd begeleid door zijn vader, maar die kon door zijn werk niet mee naar China. Nu wordt Luca begeleid door Django Fung, de manager van O'Suillivan en nog wat andere toppers. Misschien creëert dat een iets andere sfeer en kan Luca nu iets losser spelen."

  "Nieuwe wereld die opengaat"

  Sowieso heeft Brecel zijn beste jaren nog voor hem liggen. "Er zijn voldoende statistieken die bewijzen dat je een jaar of 8-9-10 actief moet zijn in de tour om je beste niveau te halen en dat je rond je 30e dan echt top bent. Luca is nog altijd een stuk jonger, hij kan dus nog altijd groeien", zegt Rudy Bauwens.

  "Ik hoop voor hem dat het in zijn tweede finale een beetje loopt. Als hij de finale wint, springt hij in één keer naar plaats 15 op de wereldranglijst en is de kans zeer groot dat hij in januari de Masters mag spelen. Daar speelt alleen de elite en daar is ook mooi geld te verdienen. Dan zou ook zijn sponsoring groeien en kan hij meer geld vragen voor demonstraties. Dan zou hij ineens een winnaar zijn en tot een klein groepje behoren. Dat is een nieuwe wereld die opengaat."

  "De volgende stap zou dan moeten zijn: ik wil in 2017 nog een paar toernooien winnen en in april 2018 écht klaar zijn om een gooi te doen naar de wereldtitel. Als je net voor het WK top 16 van de wereld bent, hoef je geen kwalificaties te spelen. Dan start je tegen iemand van buiten de 16, in theorie is dat dus makkelijker dan eerst die voorrondes te moeten doorspartelen."

  Finale in China begint vandaag om 8u Belgische tijd: