Ga naar de inhoud

Snooker voor beginners: wat is een safety en hoe zit het met die gekleurde ballen?

 za 20 april 2024 13:07
Hoe speel je snooker?
Hoe speel je snooker?

Luca Brecel heeft België vorig jaar op de kaart gezet in de snookerwereld als allereerste wereldkampioen van de Lage Landen. Onze landgenoot opent vandaag zijn titelverdediging tegen de Engelsman David Gilbert. Benieuwd naar de regels van het spelletje om perfect te kunnen volgen? Een snelcursus snooker. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het doel bij snooker is simpel: scoor meer punten dan je tegenstander. De regels zijn dat helaas een pak minder. Maar geen zorgen, we beginnen bij de basis. 

 

Als je aan de beurt bent, is het de bedoeling om met de witte bal een andere bal in de pocket te spelen, oftewel potten. Een speler moet altijd eerst de rode ballen spelen, tenzij die van tafel zijn.

Een spelletje snooker kan opgedeeld worden in 2 grote fases. In het begin liggen alle rode ballen nog op tafel. Telkens een rode bal wordt gepot, moet de speler afwisselend een bal met een andere kleur en een rode bal spelen. Mist een speler een kleur, dan moet hij de volgende keer weer gewoon bij rood beginnen. 


Dat lijkt voor leken al een hele uitdaging, maar voor Luca Brecel en co is dat een koud kunstje. In de beginfase is het daarom de kunst om het pak rode ballen op een slimme manier uit elkaar te spelen. Want liggen die te ver uit elkaar, dan wordt dat op dit niveau genadeloos afgestraft. 


Wanneer alle rode ballen van tafel zijn, begint een tweede fase van het spel. Dan moeten alle kleuren op volgorde van laag naar hoog (zie hieronder) worden gepot. 

De waarde van de ballen

 • Rood: 1 punt
 • Geel: 2 punten
 • Groen: 3 punten
 • Bruin: 4 punten
 • Blauw: 5 punten
 • Roze: 6 punten
 • Zwart: 7 punten

Vijf veelgebruikte snookertermen

Snooker heeft net zoals andere sporten ook zijn eigen vakjargon. Kijk dus niet verbaasd op wanneer de commentatoren het over een frame of safety hebben. Maar geen zorgen, met deze woordenlijst in jouw bagage kan je hen straks feilloos volgen:

 • Break: het totaal aantal punten dat een speler maakt tijdens één beurt.

 • Century: een break van 100 punten of meer.

 • Frame: een spel in het snooker heet een frame. Vergelijkbaar met een set in het tennis. Het frame begint met alle ballen op tafel en eindigt pas wanneer alle ballen gepot zijn, of wanneer een speler zich gewonnen geeft.

 • Safety: een defensief shot dat de tegenspeler in moeilijkheden brengt. Dit wordt vooral in de beginfase van het spel gebruikt wanneer de rode ballen nog dicht bij elkaar liggen. Dan wordt de witte bal zo ver mogelijk naar de overzijde van de tafel gespeeld om het de tegenstander lastig te maken.

 

 • Snooker: snooker is niet alleen de naam van de sport, maar ook een spelsituatie. Naast punten scoren moet een groot deel van het spel ook verdedigd worden. Wanneer het niet mogelijk is om de bal rechtstreeks te raken omdat er een andere bal tussen ligt, dan ligt de tegenstander "gesnookerd".

De rode bal ligt hier "snooker"

Gerelateerd: