• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wathelet: "Praten veel over Rode Duivels, maar Belgische ruiters zijn nog beter"

  Gregory Wathelet en zijn ruin Coree in actie in Aken.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Gregory Wathelet (36) sprong een maand geleden met zijn merrie Coree naar de bloemen in de prestigieuze GP van Aken. "Mijn naam op die erelijst zien staan is onbetaalbaar." De Belgische ruiter droomt nu van een medaille met de Belgische ploeg. "Er wordt veel gepraat over de Rode Duivels, maar de ruiters in dit land zijn volgens mij nog beter."

  "Aken winnen is de mooiste prestatie van mijn leven"

  Hoe kijkt Wathelet ongeveer een maand na zijn overwinning terug op zijn prestatie? "Op het moment zelf ging er heel veel door mijn hoofd. Ik kreeg veel felicitaties, maar besefte het zelf nog niet goed", vertelt hij in Sportweekend.

  "Nu kijk ik wel eens naar de video als ik rustig thuis ben. Dan denk ik: "Wauw, ik heb toch iets heel speciaal bereikt". Had ik die zege nodig om iets te bewijzen? Dat weet ik niet, maar die zege heeft me wel meer erkenning opgeleverd."

  "Twee jaar geleden won ik zilver op het EK. Toen zeiden mensen ook dat dat het resultaat was dat ik nog miste. Ik heb wat tijd nodig gehad om mijn carrière uit te bouwen. Ik haalde wel goeie resultaten, maar nooit die absolute top."

  "Mijn naam op de erelijst van Aken zien staan, dat is onbetaalbaar. Dat is de mooiste prestatie van mijn leven. En dat zal ook zo blijven denk ik. In de paardensport is er bijna niets hoger, alleen een olympische medaille zou dit evenaren."

  "Coree is een heel emotioneel en complex paard"

  Het paard dat Wathelet in Aken aan de zege hielp, was de 11-jarige merrie Coree. “Het is een paard waar ik altijd veel van verwacht heb. Maar in het begin was het wel de vraag of ze handelbaar genoeg zou zijn voor het hoogste niveau."

  "Ze kan heel emotioneel en complex zijn. Het is niet voor niets een vrouw zeker?", lachte Wathelet. "Ze heeft en sterke persoonlijkheid. Het was dus afwachten of ze goed zou worden of heel goed. Maar het is allemaal heel positief geëvolueerd."

  "Vroeger heb ik vaak paarden te snel moeten verkopen. Nu heb ik eindelijk een plan op langere termijn. Het is een heel team dat ervoor zorgt dat het paard klaar is. Er is naast mij maar een iemand anders die er mee mag rijden."

  "België is iets uitzonderlijk aan het neerzetten in de paardensport"

  Waar droomt Wathelet nog van in zijn carrière? "In de paardensport heb je het geluk dat je carrière lang is. De Olympische Spelen staan om de vier jaar aangeduid. Nu komt het EK er snel aan en ik wil natuurlijk winnen."

  "Maar ik wil eigenlijk vooral een medaille met de Belgische ploeg winnen. Dat succes met België missen we de laatste jaren en ik heb daar echt mijn zinnen op gezet. Als dat op het EK lukt, zou dat mooi zijn, maar op het WK of op de Olympische Spelen is dat natuurlijk nog beter. Dat is een droom."

  "België heeft zeker kans op dit EK, net als 5 of 6 andere landen. Het ligt een beetje open dit jaar. Bij toplanden als Frankrijk, Duitsland en Nederland is er een wissel van de wacht. We al hebben vaak pech gekend op kampioenschappen. Hopelijk gebeurt dat nu niet."

  "We hebben een superteam met een heel goeie mentaliteit. Iedereen is gemotiveerd. Het is een jonge ploeg, maar ondertussen hebben we toch al wat ervaring. We hebben zes ruiters die in de top 30 van de wereld staan. Ik denk niet dat een andere sport dat kan zeggen."

  "Elke week is er een landgenoot die een Grote Prijs kan winnen. België is iets uitzonderlijk aan het neerzetten in de ruitersport. Er wordt veel gepraat over onze voetballers, maar de Belgische ruiters zijn volgens mij nog beter.”

  Bekijk de reportage uit Sportweekend:

  Video player inladen ...