Ga naar de inhoud

Gelauwerde ruiter komt met de schrik vrij na Borat-stunt: "Zijn Olympische Spelen komen niet in gevaar"

 ma 19 februari 2024 19:05
Links Rose in zijn 'nette' ruiterpark op de Spelen, rechts in zijn veelbesproken Borat-mankini.

Grappig of ongehoord? Een ludieke rit met een mankini kostte de gelauwerde ruiter Shane Rose (50) bijna zijn deelname aan de Olympische Spelen. De drievoudig olympisch medaillewinnaar moest zich na zijn stunt verantwoorden voor een onderzoekscommissie, maar kwam er met de schrik vrij. "Zijn deelname aan Parijs komt niet in gevaar", klonk het.

Shane Rose is een fenomeen in het eventing, een soort paardentriatlon die bestaat uit dressuur, cross country en een springproef.


De Australiër pakte met zijn land al drie olympische medailles (2 keer zilver, 1 keer brons) in de discipline. Richting Parijs droomde de ruiter er zelfs stiekem van om een gouden exemplaar aan zijn prijzenkast toe te voegen.


Alleen stond de deelname van Rose gisteren plots op losse schroeven door een opmerkelijke gebeurtenis.


Vorig weekend deed de olympiër mee aan de Wallaby Hill Extravaganza in Sydney. Een populaire wedstrijd waar vele Australische toppers aan deelnemen, maar er naast sportieve strijd ook plaats is voor wat humor.

 

Deelnemers worden namelijk aangemoedigd om hun ruiterkleding in te ruilen voor verkleedkostuums.

 

Een oproep waar Rose met plezier op in ging. De Australiër verscheen achtereenvolgens in de arena in een gorillapak, een Duffman-outfit uit de Simpsons én sloot af met een mankini - een weinig verhullend badpak bekend uit de cultfilm Borat.

Rose in zijn drie verschillende kostuums

Disciplinaire procedure

Heel wat aanwezigen konden de ludieke stunt, zoals blijkt uit filmpjes, hartelijk smaken.

 

Maar één toeschouwer kon haar ogen niet geloven toen ze Rose in zijn Borat-mankini op het paard zag zitten. Zeker omdat er ook kinderen aanwezig waren.

 

De vrouw was zo verontwaardigd dat ze prompt een klacht indiende bij de Australische eventingfederatie, de nationale sportcommissie én Sports Integrity Australia.

 

Daardoor was er automatisch een disciplinaire procedure in gang gezet die niet toelaat dat Rose nog deelneemt aan wedstrijden. "Of het nu één klacht is of duizend... We moeten de zaak bekijken", aldus Darren Gocher, voorzitter van de eventingfederatie.

 

De effectieve straf kon variëren van een waarschuwing, over een boete tot een effectieve schorsing. In dat laatste geval moest de Australiër wellicht een kruis maken over een vierde deelname aan de Olympische Spelen.

 

Maandagmiddag werd het dossier echter al behandeld door de Australische federatie.

 

"Shane heeft nagedacht over het incident en zijn excuses aangeboden", vertelde de EA-baas Darren Gocher. "Hij begrijpt de hoge eisen die worden gesteld in onze sport en federatie."

 

"Maar goed, de zaak is uitgeklaard en zijn deelname aan de Spelen komt niet in gevaar", klonk het tot grote opluchting van Rose. "

Petitie

Op Facebook reageerde Rose al op de hele zaak: "Ik heb deelgenomen aan de verkleedcompetitie om voor wat luchtig entertainment te zorgen", schrijft hij daar.

 

"Als mijn kostuum iemand beledigd heeft, dan wil ik mijn oprechte verontschuldigingen aanbieden. Het was nooit de bedoeling om iemand tegen de borst te stoten. Ik begrijp dat de federatie nu de protocollen volgt en dat ik tijdens het onderzoek geen wedstrijden kan rijden."

Ik droeg een kostuum dat je ook in een pretpark of op het strand kunt zien.

Shane Rose

In zijn bericht benadrukt Rose dat hij niet op het moment van de feiten niet op de hoogte was van de onvrede bij één persoon.

 

"Mijn telefoon ontplofte na het event omdat mensen lachten met mijn kostuums. Met een beetje geluk kunnen we dat over enkele dagen opnieuw doen en vooruit kijken. Kijk, ik droeg een kostuum dat je ook in een pretpark of op het strand kunt zien. Ik vind dat ik een goed persoon ben en niet noodzakelijk iets verkeerd deed. Het was gewoon een beetje fun."

 

Rose kreeg alvast veel steun van mensen binnen de eventingwereld en op sociale media. Iemand lanceerde zelfs een petitie 'I support Shane Rose' om de Australiër te steunen. Die verzamelde al meer dan 15.000 handtekeningen.

Rose (tweede van rechts) met zijn bronzen medaille op de Spelen van Rio.