• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuwe NBA-kalender gunt spelers meer rust: "Moesten probleem aanpakken"

  LeBron James liet vorig seizoen zes wedstrijden schieten.

  De NBA heeft haar kalender voor komend seizoen bekendgemaakt. Het probleem dat topspelers zich steeds meer gingen sparen door het hoge ritme stond daarbij centraal. De nieuwe kalender moet voor meer rust zorgen. Zo begint de competitie al op 17 oktober, een tiental dagen sneller dan gewoonlijk. En het is gedaan met vier duels op vijf dagen of 18 wedstrijden in één maand.

  Door al op 17 oktober van start te gaan is er meer speling om het reguliere seizoen van 82 duels af te werken. Vroeger moest dat op minder dan 5,5 maand.

  Het voorbije seizoen kwam het liefst 150 keer voor dat een speler zonder blessure van het wedstrijdblad werd gehouden om hem te laten rusten. Superster LeBron James skipte zes matchen. Een boos opschrift van een fan die acht uur had gereisd om hem aan het werk te zien ging viraal op de sociale media.

  "Vorig seizoen zagen we heel wat problemen met spelers die vrijwillig aan de kant bleven. De fans verwachten van ons dat we daar verandering in brengen", vertolkte NBA-baas Adam Silver.

  Meer rustdagen en gebundelde verplaatsingen

  Naast meer rustdagen worden ook de verplaatsingen van de clubs beter gebundeld per regio. Vluchten van meer dan 3.000 kilometer voor één enkele wedstrijd zullen tot een minimum beperkt worden.

  Ook het aantal "back-to-backs", waarbij twee avonden op een rij moet worden gespeeld, zal kleiner zijn.

  Aan het totale aantal matchen wordt niet geraakt. Dat zou voor minder tv-opbrengsten zorgen en die zijn met 2,7 miljard dollar per jaar te mooi om in te snoeien.