• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Vijf, zes of zeven? Blijf naar Tour komen tot honger weg is"

  0 / 0
  Het is van 1978 en Bernard Hinault geleden dat een renner nog eens de Tour en de Vuelta in hetzelfde jaar kon winnen. Chris Froome probeert het vanaf zaterdag. Sporza had een exclusief gesprek met de viervoudige Tour-winnaar in Nederland, vlak voor het criterium in Etten-Leur. Over de Tour, de Vuelta en de tijd daar tussenin.

  "Ik houd van de criteriumtraditie"

  Op 23 juli stak Froome in Parijs zijn vierde eindzege op zak, nog geen maand later gaat hij in Nïmes op zoek naar de dubbel.

  Wat deed hij in de tussentijd? "Ik reed meteen na de Tour drie criteriums, ging naar huis en trok twee weken op hoogtestage." Zaterdag reed hij een criterium in Kazachstan, zondag in Etten-Leur. "Het waren intense dagen, nu wil ik frisheid zoeken met het oog op de Vuelta."

  "Na mijn stage heb ik korte, intense acties nodig. Een criterium is dan perfect." Het is één reden om voor de criteriums te kiezen. Geld is een andere, maar de Sky-vedette heeft er nog één: "Ik houd van de criteriumtraditie."

  "Het is leuk voor de mensen om de Tour een beetje te ervaren. De Tour komt niet naar Etten-Leur, maar de renners wel."

  "Nooit een probleem met Landa"

  Een verrassing voor de media is dat Froome de afgelopen dagen met Mikel Landa, ploegmaat maar ook concurrent in de Tour, rondreisde. "Waarom niet? Hij is al enkele jaren mijn teammaat. We komen goed overeen. De concurrentiestrijd was 100 procent een uitvinding van de media. Intern was er nooit een probleem."

  "Ik zeg niet vijf, zes of zeven"

  Froome won nu vier keer de Tour. Kan dat een vijfde keer, net zoals Merckx, Anquetil, Hinault en Indurain? "Ik ben nu zover dat ik het volgend jaar kan proberen. Het is een enorme motivatie voor mij om me bij de groten van de Tour-geschiedenis te scharen."

  Wat is zijn magisch getal? “Toen ik een eerste keer de Tour won, was dat het getal dat ik in mijn hoofd had. Nu heb ik geen getal meer in mijn hoofd. Ik wil elk jaar starten in de Tour tot ik de motivatie en de drive niet meer heb. Ik zeg niet vijf, zes of zeven. Ik blijf komen, tot mijn honger weg is.”

  "De Tour winnen is een levensstijl"

  Als hij zich moet vergelijken met Merckx, Anquetil, Hinault en Indurain, wie kiest hij dan? "De tijden zijn veranderd. Kijk naar Eddy: hij won alles. Van alle klassiekers tot de grote rondes. De sport is moderner geworden en heel anders."

  "Je zult me zeker niet aan de start van Parijs-Roubaix zien komen om te winnen. Ik leef om de Tour te winnen. Het is een levensstijl. Ik ben daar maanden mee bezig en maak daar heel wat opofferingen voor. Maar ik houd daarvan. Zolang ik het plezant blijf binnen, wil ik blijven proberen.”

  Geen renner won Tour meer na 34e

  Froome is nu 32. Sinds WO II was er geen renner ouder dan 34 jaar die de Tour nog won. Hij heeft dus nog twee jaar te gaan... Froome lacht dat weetje weg. "Ik kwam pas laat in de wielersport. Ik denk dat ik nog wat langer kan doorgaan."

  "Fysiek kan het tot je bijna 40 bent. Maar wat zegt je gemoed? En je familieleven krijgt misschien ook meer prioriteit. Ik weet niet wat het zal worden. Dat zie ik de volgende jaren wel…. Ik bekijk het jaar per jaar. En sowieso zal ik heel dankbaar zijn als ik nog één keer de Tour kan winnen. Ik weet hoe zwaar dat is.”

  "Tour saai? Giro dit jaar had goeie balans tussen berg- en tijdritten"

  Heel wat mensen vonden de Tour dit jaar saai. Hoe kan Froome als renner daar verandering in brengen? "Dat moet je aan Tour-organisator ASO vragen."

  Wat als hij de macht had? "De Giro had dit jaar een goeie balans tussen de tijdritten en bergritten. Met heel veel grote bergritten, maar ook heel veel tijdritten. Dat zorgde voor een spannende strijd tussen Dumoulin en de pure klimmers als bijvoorbeeld Quintana."

  "In de Tour waren er dit jaar maar drie aankomsten bergop. En maar één grote op de Izoard. Er waren ook niet veel tijdritten. Veel renners waren dus bang om zwaar uit te pakken. Want als je dat doet, dan ben je kwetsbaar. Daarom zijn de ritten explosiever en spannender in de rondes van Italië en Spanje."

  "Niet dé favoriet voor de Vuelta"

  Froome wil nu geschiedenis schrijven in de Vuelta. "Ik zie mezelf wel niet als dé favoriet, omdat ik nog maar net uit de Tour de France kom. Ik werd er ook al drie keer tweede."

  "Het is een erg sterk veld. Ik moet oppassen voor jongens die de Tour niet reden en van de Vuelta een doel maakten: Nibali, Van Garderen, Kruijswijk, Adam Yates. Er zijn ook jongens die de Tour deden als Aru en Bardet. Het zou geweldig zijn om Tour en Vuelta in hetzelfde jaar te winnen. Vorig jaar was ik tweede. Mijn motivatie is enorm én ik heb een sterk team. Ik geloof er alvast volop in."