• home
 • video
 • pas verschenen

  Gaastra: "Buys' voeding was oorzaak voor missen finale 100m vlinderslag"

  Kimberley Buys strandde als zestiende in de halve finales.

  0 / 0
  Zwemcoach Ronald Gaastra werd zondag met verstomming geslagen toen Kimberly Buys de WK-finale op de 100m vlinderslag miste. "Gelukkig hebben we de oorzaak gevonden: ze is te laat begonnen met koolhydraten te eten."

  "Buys verscheen aan de start zonder suiker in haar spieren"

  In de reeksen van de 100m vlinderslag begon Buys gezwind en lag ze halverwege aan de leiding, maar vooral in het laatste kwart verloor ze plaatsen. In de halve finales een gelijkaardig verhaal, waardoor ze ruim een halve seconden boven haar Belgische record bleef.

  "Dat was een grote ontgoocheling, want het kwam totaal onverwacht", zegt coach Ronald Gaastra. "De trainingen verliepen super, maar in de wedstrijd ging ze na 75m telkens "plat"."

  "Gelukkig hebben we de oorzaak kunnen achterhalen. Ze is te laat begonnen met opnieuw koolhydraten te eten, waardoor ze aan de start verscheen zonder suiker in haar spieren."

  "Buys is sterker en sneller dan ooit"

  "Een beginnersfout? We hadden het misschien kunnen voorkomen, maar het is een hele dunne lijn. Zeker als een atleet op een gewichtsgrens zit."

  "We hadden het nochtans uitgetest op het BK in mei: twee dagen voor de wedstrijd was ze opnieuw begonnen met koolhydraten te eten. Maar toen lag de 100m vlinderslag pas op de derde dag. Die kleine dingen zijn heel belangrijk in topsport."

  "Het is in elk geval een geruststelling dat haar vorm en voorbereiding wel goed zijn. Het is een klap die ze moet verwerken, maar ze is sterker en sneller dan ooit en heeft mentaal ook stappen gezet."

  Kimberly Buys komt morgen in actie op het WK op de 50m vlinderslag. "En daar kan ze ook een finale halen."

  Gaastra: "Het is een geruststelling dat haar vorm wel goed is" (vanaf 3:17)