• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Beste in de tijdrit en geen uitdager bergop, dus Froome wint verdiend"

  Chris Froome eindigde voor de vierde keer op het hoogste Tour-schavotje.

  Sven Nys heeft de Tour drie weken op de voet gevolgd. Zijn conclusies? "Froome is de verdiende winnaar en De Gendt had een rit kunnen winnen als hij slimmer had gekozen."

  "Klassementsrenners waren erg aan elkaar gewaagd"

  Na een weekje als co-commentator heeft Sven Nys de Tour tot het einde nauwgezet gevolgd. Een saaie editie? Daar is hij het niet mee eens. "Het parcours was zo uitgetekend dat er weinig spektakel zou zijn. Door de vele lange vlakke ritten bleven de pelotons heel lang gesloten."

  "De klassementsrenners waren gewoon heel erg aan elkaar gewaagd. Er waren weinig aankomsten bergop en dan duurt het heel lang voor er een schifting wordt gemaakt. en ook bergop lag het nog altijd dicht bij elkaar."

  "Froome heeft eigenlijk het verschil gemaakt in de twee tijdritten."

  "Froome-Dumoulin zou een mooi duel zijn"

  "Froome was de sterkste, maar het verschil was niet groot. Hij heeft zijn krachten juist verdeeld en had een hele sterke ploeg. Maar ook man tegen man was er niemand die het hem moeilijk heeft kunnen maken."

  "Bij de laatste demarrages was er ook altijd een prik van hem. Als je bergop niet in de problemen komt en individueel laat zien dat er niemand sneller op de tijdritfiets zat, dan ben je de verdiende winnaar. In Marseille haalt hij zijn dichtste concurrent bijna in in de tijdrit. Dan ben je gewoon de sterkste."

  "Maar een Dumoulin zou op dit parcours ook mogelijkheden hebben gehad. In de tijdrit zijn ze elkaar waard en ze hebben allebei ook een uitstekende ploeg. Sunweb is heel sterk op dit moment. Het zou een mooi duel zijn volgend jaar."

  "De Gendt brengt zichzelf in de problemen met zijn vele aanvallen"

  We moeten het in de 104e editie van de Tour stellen zonder Belgische ritzege. "Iedereen had Van Avermaet verwacht in Rodez, maar hij was misschien net niet fris genoeg. Hij heeft een fantastisch voorjaar gehad, maar dat was misschien net het verschil."

  "Vorig jaar had hij door zijn val in de Ronde van Vlaanderen een veel langere voorbereiding gehad op de Tour en was hij frisser. Kijk maar naar Barguil. Door een breuk is hij ook lang out geweest en stond hij heel fris aan de start van de Tour."

  "Ook Thomas De Gendt is een jongen met veel capaciteiten. Als hij een klein beetje meer denkt zoals Froome, had hij zeker een rit gewonnen. Door zijn vele aanvallen miste hij in de finale de kracht om echt mee te doen voor een ritzege."

  "Uiteraard kan hij niet op voorhand weten in welke ritten hij succes zal hebben. Maar als hij elke dag op kop van het peloton rijdt of in de aanval gaat, vraagt hij om problemen. Hij zou beter enkele ritten uitkiezen die hij echt tot een goed einde kan brengen."