• home
 • video
 • pas verschenen

  Giro én Tour? Landa en Mollema tonen dat het wel kan

  Landa eindigt 4e in deze Tour, Mollema won een rit.

  De dubbel Ronde van Italië en Ronde van Frankrijk was ook in deze Tour een gespreksonderwerp. Mikel Landa bewees dat de combinatie kan werken, Nairo Quintana kraakte volledig. Een overzicht van hoe de belangrijkste "dubbelgangers" presteerden in de Tour.

  7 renners uit de top 25 van de Giro trokken naar de Tour

  De top 25 van de Ronde van Italië leverde 7 starters aan de Ronde van Frankrijk: Nairo Quintana (2e), Thibaut Pinot (4e), Bauke Mollema (7e), Dario Cataldo (14e), Mikel Landa (17e), Andrey Amador (18e) en Pierre Rolland (22e).

  Van dat zevental had enkel Nairo Quintana echt concrete klassementsambities. De Colombiaan gaf de Giro-eindzege op de slotdag uit handen aan Tom Dumoulin, maar de Tour leek dit seizoen altijd het hoofddoel van Quintana.

  De aspiraties van Quintana kregen al in de eerste bergrit een flinke knauw. De Movistar-kopman zal de Tour afsluiten op de 12e plaats, op liefst 15'28" van Chris Froome. "De dubbel is me niet goed bevallen. Volgend jaar zal ik me weer focussen op de Tour", liet Quintana al optekenen.

  Pinot geeft op, Mollema kraait victorie

  Thibaut Pinot verspeelde eind mei nog zijn Giro-podiumplaats in Milaan en was in deze Tour helemaal niet op de afspraak.

  Pinot mikte in deze Tour op ritzeges en de bergtrui, maar gaf in de 17e etappe op. FDJ-ploegbaas Madiot liet al snel verstaan dat de dubbel Giro-Tour volgend jaar geen optie meer is.

  Wie dan weer niet met een ontevreden gevoel naar huis kan, is Bauke Mollema. De Nederlander van Trek kon de klassementsdruk deze keer bij ploegmaat Alberto Contador leggen, die uiteindelijk faalde.

  Maar Mollema redde de Tour van Trek in Le Puy-en-Velay en verrichtte ook nog veel werk voor zijn Spaanse kopman. Mollema zal de Tour afsluiten op een 17e plaats.

  Meesterknechten zonder glans

  Pierre Rolland (Cannondale), Andrey Amador (Movistar) en Dario Cataldo (Astana) hadden een duidelijk takenpakket meegekregen naar de Tour: de Fransman, de Costa Ricaan en de Italiaan moesten kopmannen Uran, Quintana en Aru bijstaan.

  Rolland, die in de Giro nog een rit won, hielp ploegmaat Uran wel aan de 2e plaats, maar kon in de Franse bergen nooit overtuigen.

  Dat geldt ook voor Amador, die samen met ploegmaat Quintana kapseisde. Cataldo moest de Tour dan weer vroegtijdig verlaten na een valpartij.

  De luitenant die even kopman leek te worden

  Heeft er dan niemand de dubbel tot een goed einde gebracht? Toch wel: Mikel Landa overtrof zichzelf en leek af en toe zelfs sterker dan zijn kopman Chris Froome.

  De Spanjaard mocht samen met Geraint Thomas zijn kans gaan in de Giro, maar een domme valpartij gooide roet in het eten van de Sky-plannen. Thomas verliet de Giro, Landa beet op zijn tanden. Met succes, want de Spanjaard won nog een rit en werd bergkoning.

  In deze Tour strandt Landa, tenzij er vanmiddag nog iets gebeurt, op een seconde van het podium. "Maar ik heb een nieuwe stap gezet in het leiderschap in een grote ronde", besluit de Bask.