• home
 • video
 • pas verschenen

  Tour van Backaert: "Wat ik zal doen als ik thuiskom? Rustig op de boerderij rondlopen"

  Ook Frederick Backaert telt af tot Parijs.

  De renners in de Ronde van Frankrijk naderen Parijs. Tour-debutant Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) kijkt uit naar het einde. "Het is al een hele week echt afzien", vertelt hij vanop de massagetafel. "Ik zal blij zijn als ik eindelijk nog eens rustig op de boerderij kan rondlopen."

  "Op het einde van de Tour denk je eigenlijk alleen nog aan jezelf"

  De ploeg van Backaert kleurde heel vaak de etappe, maar in de langste rit van de Tour lukte dat gisteren niet. "Van Keirsbulck was eerst wel mee met een groepje van acht, maar BMC en Movistar waren niet mee en zij hebben het gat dichtgereden. Dan vormde zich een vlucht met twintig, maar wij waren er jammer genoeg niet bij."

  "Ook in het peloton was het afzien. Sky reed een stevig tempo. Er stond veel wind, het was veel draaien en keren en het asfalt bolde niet goed. Het was een uitputtende dag."

  "Nationale feestdag? Daar heb ik onderweg niet echt aan gedacht. Maar er waren genoeg Belgen mee, dus wij moesten er niet echt bij zijn. Neen, het is natuurlijk jammer, maar het tempo lag echt hoog en we zijn al zo dikwijls mee geweest. Iedereen was "bien cuit"."

  Hoopte hij dan op een zege voor een van de andere Belgen op 21 juli? "Daar ben je echt niet mee bezig. Zeker niet op het einde van de Tour. Eigenlijk is het ieder voor zich. Je denkt zo langzaamaan alleen nog aan jezelf."

  "Nog anderhalf uur afzien tot Parijs en dan begint week vier: de criteriums"

  Er staan nu nog maar twee ritten op het programma. Waar mikt Backaert nog op? "In de tijdrit ga ik het onderste uit de kan halen, maar ik heb geen idee hoeveel er nog in die kan zit."

  "In Parijs kunnen we misschien nog eens gaan voor een paar top 20-plaatsen. Misschien krijgen we wel iemand in de top 10. Er zijn al wat sprinters naar huis en Vanspeybrouck, Pasqualon en Smith zijn toch snelle mannen."

  "Maar het wordt morgen weer een warme dag. Ik heb al gevraagd of ik mag opwarmen in de koelwagen. Dat zal beter zijn dan met een koelvest."

  "Het is al een hele week echt afzien, maar het ergste is achter de rug. Ik gok dat het nog anderhalf uur pijn zal doen. En dan begint de vierde week. Dan kan ik afzien in de criteriums."

  "Er kan zondag in Parijs zeker een feestje af"

  "Ik zal niet zeggen dat we nu al beginnen vieren, maar het einde begint toch in zicht te komen. De ploeg is al iets aan het organiseren voor zondagavond in Parijs. We gaan met z'n allen samen eten."

  "Ik weet niet wat er precies gepland is, maar er kan zeker een feestje af. Onze Tour is al een tijdje geslaagd. Alles wat er nog bijkwam in de laatste week zou een surplus zijn. We hadden de meeste dagen iemand mee in de ontsnapping en rijden ook een goed algemeen klassement met Guillaume Martin."

  Zal zijn vriendin zondag aan de finish staan? "Ik moet het eigenlijk allemaal een beetje stilhouden, maar ze zal wel komen kijken. Dat zal natuurlijk een blij weerzien worden. Ik denk niet dat mijn vrienden in het dorp iets gepland hebben. Ik zal ook niet lang thuis zijn, want maandagavond moet ik al naar Aalst."

  "Of ik volgend jaar terugkom? Als het van mij afhangt wel"

  Hoe blikt Backaert nu terug op zijn Tour? Had hij gedacht dat het zo zwaar zou zijn? "De eerste week viel vrij goed mee, maar nu is het echt zwaar. Ik zat in drie ontsnappingen en net op die dagen had het peloton een snipperdag. Die heb ik dus gemist. Misschien is het daardoor nu ook wel zo moeilijk."

  "Ik kijk echt wel uit naar mijn thuiskomst. Het eerste dat ik zal doen? Nog eens rustig op de boerderij lopen. Hier is altijd en overal volk. langs de kant van de weg, in de hotels. Eigenlijk heb je geen enkel moment echt rust."

  Of het nog zo rustig wordt voor Backaert is nog de vraag want hij heeft wel behoorlijk wat aan populariteit gewonnen. "Dat merk ik wel. Ook de naambekendheid van de ploeg is al serieus omhoog gegaan. Maar dat is zeker goed met het oog op volgend jaar. De ploeg kan nu een stapje hoger zetten. Alle sponsors zijn heel tevreden en ook voor de zoektocht van nieuwe sponsors is dit ideaal."

  "Of ik volgend jaar de Tour rijd? Ik hoop het. Als het van mij afhangt zeker. Het was een supermooie ervaring. Hopelijk worden we weer uitgenodigd en hebben we ons niet voor niets elke dag in de kijker gereden."