• home
 • video
 • pas verschenen

  LeMond: "Ik hoop dat er ooit een Tour zonder oortjes komt"

  Greg LeMond zakte vandaag even af naar de commentaarstudio van Christophe Vandegoor en Frank Hoste. "In deze Tour lijkt het alsof iedereen passief rijdt. Dan bedoel ik: ze zijn altijd bezorgd dat ze iets doen dat niet politiek correct is."

  "Ik durf te zeggen dat iets niet correct is"

  Greg LeMond heeft na elke Tour-rit een show op Eurosport, maar maakte ook even tijd voor Sporza. De drievoudige Tour-winnaar neemt geen blad voor de mond.

  "Ik durf te zeggen dat iets niet correct is. Dat iedereen wachtte toen Froome zijn hand in de lucht stak, dat was gek."

  "In deze Tour is het alsof iedereen passief rijdt. De renners zijn altijd bezorgd dat ze iets doen dat niet politiek correct is."

  "Op Froome na heeft niemand een winnaarsmentaliteit"

  Hoe kan LeMond dat verklaren? "Sky was de voorbije jaren zeer dominant. Dat intimideert iedereen. Niemand weet waar hij fysiek staat."

  "En op Froome na heeft niemand een winnaarsmentaliteit. In mijn periode probeerden renners liever alles en werden ze liever 10e dan 2e. Contador is zo'n vechter. Quintana heeft dat ook, maar was niet goed genoeg in deze Tour."

  "De klassementsmannen in deze Tour zijn zeer timide. Kijk naar Porte, die Aru ging afremmen na het gebaar van Froome. Froome was misschien wel een drinkbus gaan halen. Als sponsor zou ik furieus zijn dat mijn renner zo'n gentleman is."

  "Oortjes? Renners koersen niet meer op hun instinct"

  Greg LeMond ziet nog een verklaring voor de "saaie" Tour: de oortjes. "Door die communicatiemiddelen koersen de renners niet op hun instinct. Peter Sagan doet dat wel en zo was het vroeger ook."

  "Het was niet altijd de sterkste renner die won, wel de slimste coureur en beste tacticus. Dat gaat nu verloren. De macht ligt bij de ploegleiders, die de controle willen behouden."

  "Ik geloof in de oortjes als het gaat om veiligheid, pech en bevoorrading. Maar ik hoop dat er ooit een Tour zonder oortjes komt."