• home
 • video
 • pas verschenen

  "Plaats van Sagan ingenomen bij Bora", lacht Van Avermaet

  Greg Van Avermaet is een van de vele koffiedrinkers in het peloton.

  Greg Van Avermaet heeft in Vive le Vélo verklapt dat hij wel eens vreemd gaat voor een koffie. Stephen Roche won 30 jaar geleden de Giro, de Tour en het WK. En Björn Leukemans vertelt over die dag op Alpe d'Huez. Bekijk hieronder de beste fragmenten uit onze Tourtalkshow van gisteravond.

  Van Avermaet en zijn koffie

  Greg Van Avermaet heeft een kopje zwart goud nodig om zijn dag te beginnen. "Vanochtend ben ik bij Bora langsgeweest", vertelt de olympische kampioen aan de tafel van Maarten Vangramberen.

  "Ik heb er de plaats van Sagan ingenomen", lacht Van Avermaet. "Zij hebben een koffiemachine zoals ik er thuis ook een heb."

   

  Leukemans en Alpe d'Huez

  Karl Vannieuwkerke had de Nederlandse schrijfster Lidewey van Noord en ex-renner Björn Leukemans te gast. "Voor mij was een grote ronde een straf", vertelt Leukemans, die de Giro, de Vuelta en de Tour gereden heeft.

  In de Ronde van Frankrijk haalde hij Parijs niet. Zes jaar geleden deed de 19e rit, een zware bergetappe, hem de das om. "Ik had een slechte dag en wou afstappen, maar toen kwam Alpe d'Huez eraan. Daar was ik nog niet geweest. Ik ben hem dan maar opgereden."

  Roche en zijn spiegel

  30 jaar geleden stond Stephen Roche op het hoogste schavot. In 1987 won hij niet alleen de Tour, maar ook de Giro en het wereldkampioenschap: de Triple Crown. Enkel Eddy Merckx deed hem dat voor (in 1974).

  "De allergrootste", vertelt Roche. "Die andere ben ik. Wauw. 30 jaar later heeft niemand ons opgevolgd. Daar ben ik erg trots op."

  Over doping heeft de Ierse ex-renner een duidelijke mening. "De mensen en de journalisten zeiden dat je de Tour niet kan rijden zonder doping te gebruiken. Dat kan je wel. Wat ik in de spiegel zie, dat is wat telt. Wat ik je vertel, maakt niet uit. Je kan geloven wat je zelf wil."

  Phinney en Kerry

  Enkele minuten voor de start van de 16e etappe haalde de Amerikaanse renner Taylor Phinney oud-minister John  Kerry voor de lens van zijn smartphone. Hij stelde hem een aparte vraag.

  Schrijfster en Voeckler

  Bekijk hieronder de volledige aflevering van Vive le Vélo van gisteravond. Bij de Nederlandse schrijfster Lidewey van Noord is de liefde koers én voor Thomas Voeckler begonnen toen ze ziek was in juli.