• home
 • video
 • pas verschenen

  Zieke Gilbert verlaat de Tour: "Gedehydrateerd en uitgehongerd"

  Gilbert heeft buikgriep.

  0 / 0

  Gilbert heeft buikgriep.

  Philippe Gilbert gaat niet meer van start in de 16e rit van de Tour de France. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen werd gisteren op de rustdag ziek en kan niet meer verder. Hij heeft buikgriep. "Ik ben er het hart van in dat ik het beste team van de Tour moet verlaten", reageerde een ontgoochelde Gilbert.

  Quick-Step Floors maakte vanochtend het nieuws bekend. Gilbert sukkelt met een virale gastro-enteritis, een ontsteking van maag en darmen of kortweg buikgriep.

  Wat later stuurde Gilbert een boodschap vanop de luchthaven van Lyon: "Ik ben er het hart van in dat ik het beste team van de Tour moet verlaten. Maar ik had geen andere keus, want ik ben ziek."

  "Ik wens Quick-Step Floors het groen in Parijs en Dan (Martin) het podium. Dat zou meer dan verdiend zijn."

  Groene trui Marcel Kittel had een paar dagen geleden ook last van zijn maag en darmen, mogelijk ging/gaat er dus een virusje rond bij de Belgische ploeg.

  Dokter Cruyt: "Gedehydrateerd en uitgehongerd"

  Ploegdokter Toon Cruyt doet het verhaal bij de start aan Sporza: "Philippe heeft zondagavond na de rit hoge koorts gekregen. Hij was misselijk en had last van zijn buik en darmen. Die koorts is tot gisteravond gebleven."

  "De koorts was dan weg, maar hij heeft niets kunnen eten en bijna niet kunnen drinken. Vannacht rond 4u kreeg hij hevige buikpijn. We stonden op het punt om naar het ziekenhuis te gaan. Zijn eten van zondagavond kwam eruit. We hebben beslist om hem niet gedehydrateerd en uitgehongerd aan de start te laten komen van een Tourrit. Dat zou niet verstandig zijn."

  "Tien jaar geleden had het misschien nog gekund om te starten, omdat je vocht en suikers mocht bijgeven, nu is dat niet meer mogelijk."

  "Hij was heel ontgoocheld, tot tranen toe, want hij was heel gemotiveerd en wilde heel graag bij de ploeg blijven."

  Gilbert pakte strijdlust en werd 4e in Rodez

  Gilbert liet zich een paar keer opmerken in deze Tour. Zaterdag werd hij 4e in de rit naar Rodez, gewonnen door Michael Matthews voor Greg Van Avermaet, en pakte de strijdlust in de 5e etappe.

  Na de Italiaan Matteo Trentin, die buiten tijd aankwam in rit 9, is Gilbert de 2e renner van Quick-Step die de Tour moet verlaten. Onze landgenoot stond in zijn 8e Tour op de 79e plaats in het algemeen klassement, op 1u48'28" van gele trui Chris Froome.

  Gilbert is de tweede Belg die uit de Tour stapt. Tim Wellens van Lotto-Soudal gaf op daags voor de rustdag.

  De boodschap van Gilbert:

  De mededeling van Quick-Step Floors op Twitter:

  Steun uit het peloton: