• home
 • video
 • pas verschenen

  Uw gids voor de slotweek: wat staat er nog op het spel in de Tour?

  Nog 6 ritten in de Tour de France van 2017.

  Vanaf morgen snijden de Tour-renners het laatste luik van deze Ronde van Frankrijk aan. Welke ritten staan er nog op het programma en wat staat er nog op het spel? Ontdek het in dit artikel.

  Wat krijgen de renners nog voorgeschoteld?

  Télégraphe, Galibier en Izoard

  Dinsdag begint de rit heuvelachtig, maar na 65 kilometer zakken de renners van een hoogte van 1.250 meter naar 150 meter. De finale van die rit is overwegend vlak. Het parcours is op maat van vluchters, maar ook de sprinters maken hier een kans.

  Woensdag trekken de renners over de Col de la Croix de Fer naar het tweeluik Télégraphe-Galibier. Daar, op 2.642 meter hoogte, ligt het dak van de Tour. Maar na de passage op de top gaat het nog 28 kilometer bergaf naar de streep in Serre-Chevalier.

  In de 18e etappe krijgen de renners de 3e en laatste aankomst bergop op hun bord. Na een relatief vlakke aanloop gaat het over de Col de Vars en vervolgens naar de voet van de Col d'Izoard. Op die loodzware klim kunnen de klimgeiten nog één keer toeslaan.

  Start en aankomst in voetbalstadion Marseille

  Vrijdag is het in principe opnieuw aan de sprinters, al mogen de snelle mannen zich niet verkijken op de glooiende openingsfase. In de langste rit van deze Tour, goed voor 222,5 kilometer, zijn ook de aanvallers niet kansloos.

  Op de voorlaatste dag staat een tijdrit op het programma, met start en aankomst in het legendarische Stade Vélodrome van Marseille. Die strijd tegen de tijd is met 22,5 kilometer niet bijzonder lang, maar de pittige klim na 14 kilometer maakt het wel lastig.

  Zondag mogen de sprinters zich nog 1 keer uitleven in de traditionele slotrit naar Parijs. Welke snelle man redt zijn Tour met een overwinning op de laatste dag en wie blijft met lege handen achter?

  Wat staat er nog op het spel?

  Strijd om het geel

  In het algemene klassement is het na de passage door 4 gebergtes nog altijd bijzonder spannend. Froome heeft 18 seconden voorsprong op Aru.

  Ook Bardet (23 seconden) en Uran (29 seconden) staan nog binnen de halve minuut. Wie zijn concurrenten op achterstand wil zetten met het oog op de tijdrit, moet dat dus doen in de Alpen.

  De voorbije weken bleken de favorieten bergop aan elkaar gewaagd en ook in de afdaling raakte niemand weg. Blijft dat zo in de 3e week of zakt iemand door het ijs?

  De huidige situatie is alvast in het voordeel van Froome, de beste tijdrijder. Maar het klimmetje in de tijdrit maakt dat ook niet-tijdrijders een goed resultaat kunnen neerzetten.

  Wie wordt de bergkoning?

  Barguil heeft in het bergklassement na 15 etappes een voorsprong van 78 punten op Roglic en 80 op De Gendt.

  Het ziet er goed uit voor de kansen van de Fransman, maar hij kan nog niet op zijn lauweren rusten. In totaal zijn er immers nog 116 bergpunten te verdienen. Woensdag (55 punten) en donderdag (52) worden cruciaal in de strijd om de bolletjestrui.

  Donderdag ligt de aankomst op de Col d'Izoard. Die klim buiten categorie is de enige in deze Tour waar de bergpunten verdubbeld worden. Een overwinning levert in 1 klap 40 punten op. Maar wellicht willen de klassementsrenners het daar onder elkaar uitvechten voor de ritzege.

  Wie wordt de opvolger van Peter Sagan?

  Marcel Kittel zag de voorbije dagen zijn voorsprong in het puntenklassement slinken, maar heeft nog altijd 79 punten meer dan Matthews. Die toonde de afgelopen dagen zijn goede benen door mee te gaan in de lange vlucht, terwijl Kittel het moeilijk leek te hebben.

  In elke rit in lijn zijn er 20 punten te verdienen in de tussensprint. Dat zijn er samen al 100. Vrijdag en zondag levert een ritzege telkens 50 punten op. Dinsdag zijn dat er 30. Dat zijn in totaal 230 punten. Het kan dus nog voor Matthews, maar dan moet hij hopen dat Kittel geen vervolg kan breien aan zijn zegereeks in massasprints.

  Voor de volledigheid: woensdag en donderdag liggen er aan de streep 20 punten klaar voor de ritwinnaar. De winnaar van de tijdrit verdient ook nog eens 20 punten. Maar de kans dat Matthews of Kittel daar scoort, is klein.

  De Belgische eer?

  Wat kunnen onze landgenoten in deze Tour nog presteren? Nederland kon gisteren juichen dankzij Bauke Mollema, maar de Belgen hebben hun mandje nog niet kunnen vullen.

  Slaat Greg Van Avermaet toch nog eens toe? Krijgen Jan Bakelants en Oliver Naesen vrijheid bij AG2R? Vindt Philippe Gilbert zijn voorjaarsbenen terug? En wordt de aanvalslust van de Lotto-Belgen en Wanty-renners beloond?