• home
 • video
 • pas verschenen

  Schotte: "De ploeg van Armstrong heeft het nooit zo bont gemaakt als Sky nu"

  Chris Froome met de journalisten vandaag op de rustdag.

  Chris Froome had op de eerste rustdag van de Tour geen zin in een persconferentie en ook op de tweede rustdag had Sky geen klassieke persbabbel in petto. Renaat Schotte is scherp. "Je kunt me ouderwets vinden, maar ik vind dit betreurenswaardig."

  "Maar één vraag: belachelijk weinig"

  Vanochtend stond Chris Froome vlak voor een trainingsritje de pers te woord aan zijn hotel. "Het was geen gewone persconferentie. De ploeg heeft daar zijn redenen voor. Ze liggen in Groot-Brittannië onder vuur en willen vermijden dat er een open vragenuurtje komt", legt Renaat Schotte uit.

  "De journalisten moesten achter een lintje plaatsnemen. In de eerste zone stonden Franstalige journalisten, in de tweede de Engelstalige media. Er werden vragen in poules gesteld, telkens drie keer drie vragen."

  "Ik vond dat een slecht systeem en heb mijn beklag gedaan bij de persman van Sky. Hij zei dat ik kon vertrekken als het me niet aanstond. Ik heb maar één vraag kunnen stellen en dat vond ik belachelijk weinig."

  "Als traditioneel koersmedium kun je amper je werk doen"

  De relatie tussen Sky en bepaalde media lijkt verzuurd. Zo was er vandaag ook een incident tussen ploegmanager Dave Brailsford en een journalist van Cyclingnews.com.

  "Die journalist mocht de persbabbel niet bijwonen. Ik hoor dat er een zwarte lijst zou zijn, met journalisten die niet meer met Sky mogen praten. Dat vind ik heel spijtig."

  "We hebben in het verleden nog zulke zaken gehad, maar eigenlijk heeft de ploeg van Armstrong het nooit zo bont gemaakt als Sky nu. Ik snap ook helemaal niet waarom. Als traditioneel koersmedium kun je amper je werk doen."

  "Als je van je oren maakt, dan moet je bijna op je knieën dankbaar zijn voor die ene vraag. Op journalistiek vlak was deze persconferentie geen voldoening. Van een team dat gesponsord wordt door een mediabedrijf, verwacht ik een andere aanpak."

  "Ik ben die clichés eerlijk gezegd een beetje zat"

  "Je kunt me ouderwets noemen, maar ik vind dit belachelijk", gaat Renaat Schotte verder. "Froome zegt drie keer hetzelfde voor de verschillende media. Er komt niets nieuws uit en je wordt er niet wijzer van."

  "Ik ben die clichés eerlijk gezegd een beetje zat. Dat is allemaal doorgenomen met de ploeg. Voor mij hoeft dat niet meer. Ik vind het jammer dat we naar Formule 1-toestanden verglijden met emotieloze acteurs."

  "De schitterende emoties van een echte sportman meegeven, daar is het me om te doen. Dat gebeurt niet, waardoor we het moeten doen met aalmoezen."