• home
 • video
 • pas verschenen

  Retour 15 juli 1999: de glimlach (en de blunder) van Dierckxsens

  Video player inladen...
  0 / 0
  Ludo Dierckxsens boekte op 15 juli 1999 de mooiste overwinning uit zijn carrière, maar de zoete triomf in Saint-Etienne kreeg al snel een bittere nasmaak.

  Dierckxsens met een solo in Saint-Etienne

  "Een Tour-journaal met een grote glimlach", zei Stef Wijnants op 15 juli 1999. Ludo Dierckxsens was in dat jaar als Belgisch kampioen naar de Ronde van Frankrijk afgereisd en de toen 34-jarige Dierckxsens liet zijn driekleur blinken in Saint-Etienne.

  Dierckxsens nam op de laatste col van de dag afscheid van zijn medevluchters. De Belgische kampioen soleerde naar een ritzege in de Tour.

  Negatieve test, maar verklaring komt hem duur te staan

  Maar de brede glimlach van Dierckxsens maakte al snel plaats voor andere gevoelens. De Belgische kampioen werd kort na zijn triomf door zijn ploeg Lampre uit de Tour gezet.

  Dierckxsens moest na zijn ritzege naar de gebruikelijke dopingcontrole en was daarbij iets te loslippig. De ritwinnaar verkondigde aan een Belgische UCI-afgevaardigde dat hij enkele maanden voor de Tour een inspuiting met cortisone had gekregen voor kniepijn.

  De test van Dierckxsens in Saint-Etienne was negatief, maar de Belgische kampioen had zichzelf in de voet geschoten. Voor de injectie met cortisone had Dierckxsens een attest nodig, iets wat hij niet kon voorleggen.

  De Italiaanse ploeg van Lampre stuurde zijn ritwinnaar meteen naar huis. Dierckxsens werd 6 maanden geschorst. In 2005 stopte hij met fietsen.